Antioksidacijski učinak ekstrakata i eteričnog ulja kadulje (Salvia officinalis L.) (CROSBI ID 363272)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Curavić, Kristina
Jukić, Mila
Burčul, Franko
hrvatski
Antioksidacijski učinak ekstrakata i eteričnog ulja kadulje (Salvia officinalis L.)
Salvia officinalis L. ili dalmatinska kadulja jedna je od najznačajnijh i najrasprostranjenijih aromatičnijih biljaka karakteristična za područje Dalmacije. Danas postoji preko 500 vrsta kadulje. Žućkasto – zeleno ulje kadulje kao i mnoga eterična ulja ljekovitih biljaka našli su veliku primjenu u mnogim granama industrije kao što su: farmaceutska, prehrambena, kozmetička i dr. Ovaj rad se temelji na izolaciji eteričnog ulja iz biljke te etanolnoj ekstrakciji iz biljnog materijala s svrhom određivanja ukupnih fenola metodom po Folin Ciocalteu, kao i udio flavonoida i neflavonoida. Saržaj ukupnog ulja je ispitan plinskom kromatografijom, međutim indetifikacija ulja nije određena zbog nedostatka detektora. Svim dobivenim uzorcima (ulje, ekstrakt, kemferol) ispitivana su antioksidacijska svojstva dvijema spektrofotometrijskim metodama ; (DPPH i FRAP) vezivanja slobodnih radikala koji iniciraju lančanu reakciju pri čemu se koristio stabilan radikal 2, 2- difenil-1- pikrilhidrazil ( DPPH). Antioksidacijska aktivnost ispitivala se mjerenjem apsorbancije na spektrofotometru i računanjem postotka inhibicije svih uzoraka u različitim koncetracijama. FRAP metoda je direktan test antioksidacijske aktivnosti F+3 reducira se u fero olik Fe+2 koji apsorbira svjetlo
Kadulja; Antioksidacija; Fenols
nije evidentirano
engleski
Antioxidative effect of sage (Salvia officinalis L.) extracts and essential oil
nije evidentirano
Sage; Antioxidation; Phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
19.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split