Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 502713

Inhibicija enzima acetilkolinesteraze i antioksidacijsko djelovanje ekstrakta iz cvijeća gloga (Crataegus laevigata)


Dužević, Silvana
Inhibicija enzima acetilkolinesteraze i antioksidacijsko djelovanje ekstrakta iz cvijeća gloga (Crataegus laevigata) 2010., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


Naslov
Inhibicija enzima acetilkolinesteraze i antioksidacijsko djelovanje ekstrakta iz cvijeća gloga (Crataegus laevigata)
(Inhibition of enzyme acetylcholinesterase and antioxidative activity of hawthorn (Crataegus laevigata) flower extracts)

Autori
Dužević, Silvana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
27.10

Godina
2010

Stranica
46

Mentor
Jukić, Mila

Neposredni voditelj
Burčul, Franko

Ključne riječi
Acetilkolinesteraza; Antioksidacija; Alzheimerova bolest
(Acetylcholinesterase; Antioxidation; Alzheimer´s disease)

Sažetak
Običan glog (Crataegus laevigata) vrlo je rasprostranjen u našim, uglavnom unutrašnjim šumama i šikarama, u ravničarskim i planinskim predjelima, a raste i uz rubove šuma i na livadama. Medicina mu priznaje djelotvornost kod funkcionalnog poremećaja rada srca, slabosti srcakod iscrpljenosti, preležanih teških, a posebno zaraznih bolesti, kod povećanog krvnog tlaka i kod tahikardije. Ovaj rad se temelji na ekstrakciji svježeg biljnog materijala, te pripravi metanolne otopine, vodenog ekstrakta i eteričnog ulja gloga. Cilj rada je ispitati antioksidacijska svojstva metanolnog i vodenog ekstrakta gloga kao i njihovo inhibicijsko djelovanje na enzim acetilkolinesterazu. Dobienim uzorcima određena su antioksidacijska svojstva upotrebom dviju spektrofotometrijskih metoda: -DDPH metodom utvrđeno je jače antioksidacijsko djelovanje metanolne otopine u odnosu na druge ekstrakte gloga ; -FRAP metodom (eng. Ferric Reducing Antioxidant Potencial) se pokazalo da je vodeni ekstrakt gloga najbolji antioksidans od testiranih ekstrakata Antioksidacijska aktivnost odabranih ekstrakata gloga u svezi je sa sadržajem ukupnih fenola testiranih ekstrakata. Sposobnost inhibicije enzima acetilkolinesteraze ispitana je metodom po Ellmanu. Maksimalna inhibicija je postignuta za vodeni ekstrakt cvijeta gloga. Ostali ekstrakti cvijeta gloga pokazali su svojstva aktivacije enzima acetilkolinesteraze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
011-2160547-1330 - Antioksidacijski sastojci i inhibitori kolinesteraza iz aromatičnog bilja (Mladen Miloš, )

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split