SPOSOBNOST ANTIOKSIDACIJE I INHIBICIJE ENZIMA ACETILKOLINESTERAZE EKSTRAKTIMA BILJKE ARTIČOKA (CROSBI ID 363258)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tadijana Vrdoljak
Politeo, Olivera
Ivana Carev, prof. biologije i kemije
hrvatski
SPOSOBNOST ANTIOKSIDACIJE I INHIBICIJE ENZIMA ACETILKOLINESTERAZE EKSTRAKTIMA BILJKE ARTIČOKA
Alzheimerova demencija (AD) je degenerativna bolest stanica moždane kore i okolnih struktura, a karakterizira je progresivnost i ireverzibilnost oštećenja živčanih stanica. Kod AD dolazi do opadanja funkcije acetilkolina kod neurona povezanih sa sjećanjem, pažnjom, učenjem i spoznajnim sposobnostima. Uzrok bolesti nije poznat i prevencija nije moguća, već se usporavaju simptomi bolesti i odgađaju teže faze. Najčešće se koriste tvari za pojačanje učinka acetilkolina (ACh). ACh se nalazi u sinaptičkim pukotinama gdje se uz pomoć enzima acetilkolinesteraze (AChE) hidrolizira na octenu kiselinu i kolin. Lijekovi koji su se do sada koristili u tretmanu AD inhibiraju enzim AChE te povećavaju koncentraciju nehidroliziranog ACh. Sadašnji inhibitori koji se koriste u tretmanu AD imaju ograničenja u smislu tretmana bolesti zbog relativno kratkog vremena poluraspada i/ili nepoželjnih nuspojava. Iz tih se razloga pokušavaju pronaći iz prirode izolirani djelotvorni inhibitori AChE kako bi se nastojalo pomoći bolesnicima na način da se uspori brzo napredovanje ove teške bolesti. Antioksidacijska aktivnost i sposobnost inhibicije enzima AChE su svojstva koja se često paralelno proučavaju iz razloga što sve više studija ukazuje na povezanost AD i oksidativnih oštećenja moždanih struktura. Biljke su bogat izvor spojeva s poznatom biološkom aktivnosti, bilo da je riječ o isparljivim spojevima koja ulaze u sastav eteričnih ulja ili pak neisparljivim spojevima koji se nalaze u ekstraktima biljaka. Cilj ovog rada je ispitati antioksidacijsku aktivnost i sposobnost inhibicije enzima AChE biljke artičoka (Cynara cardunculus L.). Ovo je biljka koja je veoma zastupljena i omiljena u mediteranskoj ishrani, a njena blagotvorna svojstva po zdravlje ljudi od davnina su poznata. Antioksidacijska svojstva su testirana dvjema metodama: metodom određivanja sposobnosti hvatanja slobodnog DPPH radikala, DPPH metoda i metodom određivanja redukcijske sposobnosti, FRAP metoda. Budući su fenolni spojevi najčešće odgovorni za antioksidacijski potencijal pojedine supstance ili pak smjese spojeva, kao što su ekstrakti, u radu su testirani i sadržaji ukupnih fenolnih spojeva pojedinih ekstrakata, metodom po Folin-Ciocalteu. Sposobnost inhibicije enzima AChE ekstraktima artičoke testirana je u reakciji hidrolize acetiltiokolin-jodida (ATChI) kao supstrata reakcije, metodom po Ellmanu. Rezultati istraživanja su pokazali dobar antioksidacijski učinak svih testiranih ekstrakata artičoke. Antioksidacijski potencijal ekstrakata, mjeren DPPH metodom, pokazuje najbolju aktivnost etil-acetatnog i metanolnog ekstrakta, dok onaj mjeren FRAP metodom izdvaja etil-acetatni ekstrakt u smislu najboljeg, iza kojeg slijede metanolni i kloroformni ekstrakt. Antioksidacijski potencijal ekstrakata u skladu je sa sadržajem fenolnih spojeva u njima. Sposobnost inhibicije enzima acetilkolinesteraze ekstraktima ove biljke dala je loše rezultate. Svi od testiranih ekstrakata pokazuju tek slabu sposobnost inhibicije ovog enzima.
artičoka; antioksidacijska aktivnost; ukupni fenoli; inhibicija AChE
nije evidentirano
engleski
Antioxidant and antiacetylcholinesterase activity of artichoke extracts
nije evidentirano
artichoke; antioxidant activity; total phenol content; AChE inhibition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
27.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split