Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 501218

INTERREG projekt "VILLAS". Dvorci i ljetnikovci - Kulturno naslijeđe kao pokretač gospodarskog razvoja


Obad Šćitaroci, Mladen; Ivanković, Vedran; Krajnik, Damir; Božić, Nikša
INTERREG projekt "VILLAS". Dvorci i ljetnikovci - Kulturno naslijeđe kao pokretač gospodarskog razvoja // Međunarodno savjetovanje o konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti - ICOR / Ferić Balenović, Janja (ur.).
Zagreb: Hrvatski restauratorski zavod / Croatian Conservation Institute, 2010. str. 395-404 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
INTERREG projekt "VILLAS". Dvorci i ljetnikovci - Kulturno naslijeđe kao pokretač gospodarskog razvoja
(INTERREG project "VILLAS". Castles and Villas - Cultural Heritage as a Driver of Economic Development)

Autori
Obad Šćitaroci, Mladen ; Ivanković, Vedran ; Krajnik, Damir ; Božić, Nikša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Međunarodno savjetovanje o konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti - ICOR / Ferić Balenović, Janja - Zagreb : Hrvatski restauratorski zavod / Croatian Conservation Institute, 2010, 395-404

ISBN
978-953-7389-09-3

Skup
Međunarodno savjetovanje o konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti - ICOR

Mjesto i datum
Ludbreg, Hrvatska, 18-21.10.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
INTERREG; Dvorci i ljetnikovci u Hrvatskoj
(INTERREG; Castles and Villas in Croatia)

Sažetak
Trećina je dvoraca u Hrvatskoj bez namjene, a polovica u vrlo lošem građevnom stanju. Stvaranjem novih modela vrjednovanja tih građevina te utvrđivanjem strategija i smjernica njihove prenamjene oni mogu postati važan čimbenik prostorno-gospodarskog razvoja, ovisno o značenju i veličini dvorca - grada ili općine, odnosno gradske regije ili čitave pokrajine. Rad u kojem su izneseni i neki pozitivni primjeri prenamjene dvoraca i problemi i mogućnosti prenamjene ima težište ukazati na važnost kreativnog korištenja i upravljanja dvorcima bez stanovite nostalgije za prošlošću, odnosno bez težišta na kozervatorskim polazištima, što bi moglo biti ključno polazište za lakše pronalaženje sredstava investiranja. U izlaganju je opisan projekt "Villas" kroz šest projektnih tema kao polazište za kreativno korištenje, te su istaknuti ciljevi i dosadašnji rezultati rada u vidu održavanja međunarodnih znanstveno-stručnih skupova, tiskanja zbornika i uspostavljanja web stranice www.dvorci.hr. Istaknuto je i 16 točaka za sprječavanje propadanja i daljnjeg uništavanja hrvatskih dvoraca, ljetnikovaca i kurija, te za revitalizaciju dvoraca s njihovom okolicom (širim ili užim obuhvatom ovisno o prostorno-planerskim značajkama pojedinog lokaliteta) na kulturno-društveno prihvatljiv i gospodarski održiv način. Zaključeno je da je ovisno o vrjednovanju pojedinih dvoraca nužno dvorcima omogućiti odgovarajuće preinake (građevne preinake pa i dogradnje), na kreativan način, uz neizostavno poštovanje temeljnog građevnog fenomena zbog kojeg je svaka takva građevina zaštićena kao kulturno dobro.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizamPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
054-0543089-2967 - Urbanističko i pejsažno naslijeđe Hrvatske kao dio europske kulture (Mladen Obad-Šćitaroci, )

Ustanove
Arhitektonski fakultet, Zagreb