Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 501092

Programiranje prilagođeno potrošaču


Škvorc, Dejan
Programiranje prilagođeno potrošaču 2010., doktorska disertacija, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb


Naslov
Programiranje prilagođeno potrošaču
(Consumer Programming)

Autori
Škvorc, Dejan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Fakultet elektrotehnike i računarstva

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2010

Stranica
347

Mentor
Srbljić, Siniša

Ključne riječi
Programiranje prilagođeno potrošaču; kakvoća korisničkog doživljaja; poosobljavanje; programiranje radnog tijeka; usložnjavanje udomljenika; stvaralačke mogućnosti programske paradigme
(Consumer programming; quality of experience; personalization; workflow programming; widget composition; application development potential)

Sažetak
Suvremeni oblici internetskih primjenskih programa, kao što su mrežni dnevnici, raspravna središta i društvene mreže, oslanjaju se na sklonost potrošača prema samostalnom stvaranju digitalnog sadržaja. Međutim, razvoj primjenskih programa, kao najkreativniji oblik primjene računala i informacijskih tehnologija, još uvijek je ograničen na razmjerno mali broj školovanih programera. U okviru ove doktorske disertacije, predložena je programska paradigma koja širokom krugu korisnika računala omogućava samostalno uključivanje u razvoj primjenskih programa. Istraženi su kognitivno i iskustveno bliski oblici predodžbe i postupci izgradnje primjenskih programa. Definirana je metodologija za ocjenu bliskosti razvojnog postupka umnom režimu potrošača te su izabrani elementi, tehnike i pravila za oblikovanje potrošaču prilagođene programske paradigme. Predložena je programska paradigma zasnovana na usložnjavanju udomljenika u kojoj se primjenski program gradi povezivanjem programskih komponenti izloženih putem grafičkog korisničkog sučelja prikazanog u web pregledniku. Izgradnja primjenskog programa sastoji se od izbora potrošaču prikladnih udomljenika za pribavljanje, obradu i prikaz informacija te njihovog povezivanja u radni tijek primjenom programirljivog udomljenika. Programski jezik za povezivanje komponenata u radni tijek prema zamislima potrošača zasnovan je na radnjama nad elementima grafičkog korisničkog sučelja udomljenika. Pokazano je da zbog kratkog vremena potrebnog za razvoj programa i velikog broja korisnika kojima je omogućeno sudjelovanje u njihovu razvoju, stvaralačke mogućnosti programske paradigme za usložnjavanje udomljenika mnogostruko premašuju stvaralačke mogućnosti uobičajenih oblika programskih paradigmi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
RačunarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
036-0362980-1921 - Računalne okoline za sveprisutne raspodijeljene sustave (Siniša Srbljić, )

Ustanove
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Dejan Škvorc, (267622)