Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonskih svinja (CROSBI ID 169262)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana
hrvatski
Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonskih svinja
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od dvije skupine (A i B) crnih slavonskih svinja (hrvatska autohtona, ugrožena pasmina), hranjenih s višom (skupina A) i nižom (skupina B) razinom sirovih proteina u krmnim smjesama, tijekom dva razdoblja tova (14%/12% i 12%/10%). U svakoj skupini bilo je 16 svinja (8 nazimica i 8 muških kastrata). Povećanje razine sirovih proteina u krmnim smjesama djelovalo je vrlo značajno (p<0, 01) na smanjenje udjela masnog tkiva (34, 55% : 39, 09%) i povećanje udjela mišićnog tkiva (47, 10% : 46, 11%) u svinjskim polovicama, iako ne i statistički značajno (p>0, 05). Svinjske polovice iz skupine A, u odnosu na one iz skupine B, imale su značajno (p<0, 01) veći udio mesa buta (15, 62% : 14, 62%). Meso (MLD) svinja obje skupine imalo je vrlo dobru kvalitetu s obzirom na analizirane pokazatelje (pH1, pH2, sposobnost vezanja vode, boja). Meso svinja iz skupine A, u odnosu na ono iz skupina B, imalo je značajno (p<0, 05) veći sadržaj sirovih proteina (21, 47% : 20, 93%), vrlo značajno (p<0, 01) veći sadržaj vode (70, 62% : 65, 70%), te manji sadržaj sirovih masti (6, 89% : 12, 34%), dok u pogledu sadržaja pepela (1, 02% : 1, 02%) nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između analiziranih skupina svinja.
razina sirovih proteina ; kvaliteta polovica ; kvaliteta mesa ; crna slavonska svinja
nije evidentirano
engleski
Influence of crude protein level in forage mixtures on pig meat and carcass quality of black Slavonian pigs
nije evidentirano
crude protein level ; carcass quality ; meat quality ; Black Slavonian Pig
nije evidentirano