Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 500921

Usporedba instrumenata za procjenu rizika i potreba djece i mladih


Koller-Trbović, Nivex; Nikolić, Branko; Ratkajec Gašević, Gabrijela
Usporedba instrumenata za procjenu rizika i potreba djece i mladih // Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju, 18 (2010), 2; 1-14 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Usporedba instrumenata za procjenu rizika i potreba djece i mladih
(Comparison of Risk/Need Assessment Instruments for Children and Youth)

Autori
Koller-Trbović, Nivex ; Nikolić, Branko ; Ratkajec Gašević, Gabrijela

Izvornik
Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju (1330-2604) 18 (2010), 2; 1-14

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Instrumenti za procjenu rizika; djeca i mladi u riziku
(Risk assessment instruments; children and youth at risk)

Sažetak
Osnovni je cilj ovog rada utvrđivanje relacija u procjeni rizika za djecu i mlade rizičnog ponašanja, mjerenih različitim instrumentima procjene rizika. Riječ je o sljedećim instrumentima: Upitnik za određivanje razine intervencija / vođenje slučaja (Youth Level of Service/Case Management Inventory, skraćeno YLS/CMI, Hoge, Andrews i Leschied, 2002), Upitnik o rizičnim čimbenicima (Risk Factor Questionnaire, skraćeno RFQ, Scholte, 1998) te Lista provjere dječjeg ponašanja, odnosno Izvješće nastavnika o ponašanju djece i adolescenata (Child Behavior Checklist, skraćeno CBCL i Teacher Report Form ili skraćeno TRF, Achenbach, 2001). Istraživanje je provedeno na uzorku od 836 djece i mladih s poremećajima u ponašanju koji su u vrijeme istraživanja bili uključeni u institucionalni, poluinstitucionalni ili izvaninstitucionalni tretmanski program. Za utvrđivanje povezanosti skupova varijabli spomenutih instrumenata korištena je kvazikanonička korelacijska analiza. Rezultati su pokazali da su sve kvazikanoničke korelacijske analize statistički značajne na razini značajnosti p<1%, a u svakoj analizi (od ukupno šest) izoliran je po jedan značajan kvazikanonički faktor. Postoci zajedničke varijance kreću se od srednjih do visokih (najniže 45%, a najviše 67%) što ukazuje na visoke korelacije među instrumentima, a isto tako na dobro preklapanje predmeta mjerenja ovih instrumenata. Stoga je na generalnoj razini moguće prihvatiti polaznu hipotezu o povezanosti u procjenama rizika / potreba kod djece i mladih rizičnog ponašanja, mjerenih s ova tri instrumenta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
013-0000000-2488 - Usklađivanje intervencija s potrebama djece i mladih u riziku: izrada modela (Antonija Žižak, )

Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • PsychINFO
  • Sociological Abstracts
  • INIST-CNRS
  • DIRECTORY OF OPEN ACCESS JOURNALS
  • HRČAK