Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 499991

Sanacija armiranobetonske konstrukcije lansirne stanice torpeda u Rijeci


Grgorinić, Nataša; Grandić, Davor; Šćulac, Paulo
Sanacija armiranobetonske konstrukcije lansirne stanice torpeda u Rijeci // Zbornik radova Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 13 (2010), 169-189 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Sanacija armiranobetonske konstrukcije lansirne stanice torpeda u Rijeci
(Repair of the Torpedo Launch Pad Station Reinforced Concrete Structure in Rijeka)

Autori
Grgorinić, Nataša ; Grandić, Davor ; Šćulac, Paulo

Izvornik
Zbornik radova Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (0350-8552) 13 (2010); 169-189

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Armiranobetonska konstrukcija; oštećenja; korozija armature; morski okoliš; ocjena postojećeg stanja; sanacijski postupci
(RC-structure; damages; reinforcement corrosion; marine environment; condition state assessment; repair procedures)

Sažetak
Prva torpeda na svijetu proizvedena su u Rijeci još u 19. stoljeću, a za ispitivanje pravilnosti njihove putanje, 1930-ih godina izgrađena je i postojeća lansirna stanica. Zbog izloženosti agresivnom morskom okolišu, to jest kloridima iz mora koji su uzrokovali koroziju armature i mehaničkom djelovanju valova armiranobetonska konstrukcija lansirne stanice znatno je oštećena. U radu se prikazuje ocjena postojećeg stanja armiranobetonske konstrukcije lansirne stanice torpeda u Rijeci. U ovisnosti o vrsti i veličini oštećenja armiranobetonskih elemenata predloženi su odgovarajući sanacijski postupci. Dana je procjena vrijednosti predviđenih sanacijskih radova na armiranobetonskom dijelu konstrukcije. Prikazane analize, ocjene i prijedlozi sanacije armiranobetonskog dijela konstrukcije mogu poslužiti kao preliminarne smjernice za izradu projekta sanacije, ali i kao dokument o stanju konstrukcije u vremenu provedbe aktivnosti opisanih u ovom radu s obzirom da se proces propadanja konstrukcije nastavlja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo

Napomena
ISBN 978-953-6953-21-9POVEZANOST RADA


Ustanove
Građevinski fakultet, Rijeka