Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj klimatskih uvjeta na pojedine parametre vina cv.Graševina bijela u vinogorju Kutjevo (CROSBI ID 570058)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Obradović, Valentina ; Ergović, Maja Utjecaj klimatskih uvjeta na pojedine parametre vina cv.Graševina bijela u vinogorju Kutjevo // 3rd international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection / Jug, Danijel ; Sorić, Roberta (ur.). Osijek: Osiječki list d.o.o., 2010. str. 129-133

Podaci o odgovornosti

Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Obradović, Valentina ; Ergović, Maja

hrvatski

Utjecaj klimatskih uvjeta na pojedine parametre vina cv.Graševina bijela u vinogorju Kutjevo

Kakvoća vina cv.Graševina bijela vinogorja Kutjevo praćena je u petogodišnjem razdoblju, od 2000.-2004. godine na obiteljskom gospodarstvu Jakobović. Istraživanje je pokazalo promjene nekih kemijskih parametara koji bi se mogli povezati sa klimatskim promjenama pojedinih godina. Posebo bi se mogle izdvojiti 2000. i 2003. godina koje su imale najmanje oborina i u tim su godinama izmjerene najveće koncentracije alkohola (14, 4 vol.% i 13, 5 vol.%), na koje prema prikazanim rezultatima, klimatski uvjeti imaju najveći utjecaj. Sadržaj ukupnog ekstrakta u vinima također prati ovaj trend sa alkoholom, gdje je on viši u sušnim godinama, a samim time dobivamo vina punijeg okusa. Sadržaj ukupne kiselosti vina također prati trend variranja ovisno o činjenici da li je tijekom godine bilo više sušnih ili kišnih razdoblja. Dokaz ovoj tvrdnji je 2004. godina kada bilježimo najveću godišnju količinu oborina od 1075.4 mm i najveću izmjerenu kiselinu u vinu od 6, 6 g/l. S druge pak strane u sličnoj 2001. godini, u kojoj imamo isto tako visoku količinu oborina od 1000, 2 mm, ukupna kiselost vina bila je najniža 4, 5 g/l što bi se moglo pripisati kao greškom proizvođača, gdje je usljed pokušaja dobivanja većeg sadržaja šećera, kasnijom berbom došlo do pada kiseline. Upravo u toj 2001. godini imamo i najmanji sadržaj alkohola.

graševina bijela ; šećer ; kiselina ; klima ; vino

nije evidentirano

engleski

The influence of climatic conditions on certain parameters of wine cv. Welschriesling in Kutjevo vineyards

nije evidentirano

graševina ; sugar ; acid ; weather ; wine

nije evidentirano

Podaci o prilogu

129-133.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3rd international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection

Jug, Danijel ; Sorić, Roberta

Osijek: Osiječki list d.o.o.

Podaci o skupu

International scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection 3 ; 2010)

predavanje

31.05.2010-02.06.2010

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)