Pregled bibliografske jedinice broj: 499524
Promjene parametara kvalitete u filetu hladno mariniranog inćuna (Engraulis encrasicolus, L.)
Promjene parametara kvalitete u filetu hladno mariniranog inćuna (Engraulis encrasicolus, L.), 2010., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 499524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene parametara kvalitete u filetu hladno mariniranog inćuna (Engraulis encrasicolus, L.)
(Quality changes in cold marinated anchovy (Engraulis encrasicolus, L.)fillet)
Autori
Šimat, Vida
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.12
Godina
2010
Stranica
193
Mentor
Maršić-Lučić, Jasna
Neposredni voditelj
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
Engraulis encrasicolus; Mariniranje; Parametri kvalitete; Biogeni amini
(Engraulis encrasicolus; Marinating; Quality parameters; Biogenic amines)
Sažetak
Temeljni princip hladnog mariniranja povezan je sa sinergijskim djelovanjem organskih kiselina i soli iz naljeva na promjene u ribljem filetu. U svrhu predviđanja degradacijskih procesa i određivanja parametara kvalitete u termički ne tretiranom proizvodu praćene su fizikalno-kemijske, senzorske, biokemijske i mikrobiološke promjene u procesu pripreme, zrenja i skladištenja marinade od svježeg i smrznutog inćuna, mariniranog u limunovom soku. Postupkom mariniranja postignut je pH mesa <4, 3, aktivitet vode <0, 86 i udio soli >4, 5%, čime je zabilježen ograničen rast mikroorganizama i njihovih metabolita. Zabilježena je i slaba akumulacija hlapljivih i biogenih amina u mariniranim filetima te pojačana oksidacija masti tijekom skladištenja. Limunov sok je imao inhibirajući utjecaj na mikroorganizme, te se nihov broj smanjivao kroz vrijeme. Poboljšanje dijelova analitičkih instrumenata omogućilo je unapređenje HPLC metoda za određivanje biogenih amina, primjenom kolonama s veličinama čestica punjenja od 3 i 1, 8 µm, čime je skraćeno vrijeme analiza i potrošnja kemikalija uz istu učinkovitost i pouzdanost metoda. Znanstveni doprinos rada očituje se u postavljanju standarda u proizvodnji tradicionalnih hladnih marinadi od ribe, boljem razumijevanju parametara kvalitete i njihove uloge u kvarenju termički neobrađenih proizvoda, određivanju graničnih vrijednosti parametra u svrhu poboljšanja sustava kontrole i ispravnosti proizvoda. Poboljšanje klasične pred- i post-kolonske HPLC metode unaprijediti će se analize biogenih amina u proizvodima ribarstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
258-0000000-3596 - Utjecaj ribolova i uzgoja na ekosustav Jadrana (Krstulović Šifner, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Splitu