Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ziđe - Mehaničko ponašanje i matematičko modeliranje (CROSBI ID 751221)

Druge vrste radova | izvještaj

Trogrlić, Boris ; Marović, Pavao Ziđe - Mehaničko ponašanje i matematičko modeliranje // Geađevinski fakultet, Sveučilište u Splitu. 1999.

Podaci o odgovornosti

Trogrlić, Boris ; Marović, Pavao

hrvatski

Ziđe - Mehaničko ponašanje i matematičko modeliranje

Stolječima su drvo i ziđe bila dva osnovna materijala za izvedbu građevina, a zahvaljujući trajnosti ziđa večina povijesnih građevina se održala i do danas. Specifična strukturna građa ziđa i posebnost zbog dugotrajnog djelovanja opterećenja osnovne su poteškoće u analizi mehaničkog ponašanja zidanih konstrukcija. U ovom radu se opisuju mehaničko ponašanje ziđa i neki matematički modeli ponašanja. Ziđe je materijal koji se gradi naizmjeničnim polaganjem kamenih, opekarskih, betonskih i drugih blokova između nekog vezivnog materijala - morta, čime se zahvaljujući beskonačnim mogučnostima u oblikovanju zidnog bloka i načinu slaganja postižu raznovrsne strukture i teksture zidanih konstrukcija. Međutim, bez obzira na vrstu ziđa zajedničko im je svojstvo vrlo niska vlačna čvrstoća, što najviše utječe na ponašanje zidanih konstrukcija. Večina istraživanja je provedena na opekarskim i betonskim blokovima zbog njihove važnosti u današnjem graditeljstvu, mada se ne gubi općenitost zaključaka pri analizi zidova sazidanih od nekih drugih pravilnih blokova.

ziđe;mehaničko ponašanje; matematičko modeliranje

nije evidentirano

engleski

Masonry - Mechanical behaviour and mathematical modelling

nije evidentirano

masonry; mechanical behaviour; mathematical modelling

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Geađevinski fakultet, Sveučilište u Splitu

1999.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Građevinarstvo