Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 498966

Rozganje – posebnost tradicijske kulture Karlovačkog Pokuplja


Marošević, Grozdana
Rozganje – posebnost tradicijske kulture Karlovačkog Pokuplja // Glas Gradskog muzeja Karlovca, 9 (2010), 7; 82-85 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 498966 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rozganje – posebnost tradicijske kulture Karlovačkog Pokuplja
(Rozganje – a Particularity of Traditional Culture of the Karlovačko Pokuplje Region)

Autori
Marošević, Grozdana

Izvornik
Glas Gradskog muzeja Karlovca (1333-879X) 9 (2010), 7; 82-85

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ojkanje; solističko rozganje; Karlovačko Pokuplje; Hrvatska
(ojkanje-singing; solo rozganje-singing; the Karlovačko Pokuplje Region; Croatia)

Sažetak
Solističko rozganje istaknuta je vrijednost i posebnost zavičajne baštine sjevernih predjela Karlovačke županije (užega karlovačkog te dugoreškog i ozaljskog područja). Suvrstica je ojkanja, osobita načina pjevanja dužih melodijskih ukrasa, ponegdje uz blaže, a ponegdje oštrije potresanje glasom na slogu »oj«. Izvodi se uglavnom u kratkim vokalnim oblicima čiji je tekst deseterački dvostih. Ojkanje je inače tipično za tradiciju stočarskoga stanovništva dinarskih područja Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a njegova proširenost planinskim predjelima Bugarske, Albanije, Turske i Grčke upućuje da je vjerojatno starobalkanskog podrijetla. Budući da je bolje proučeno, ojkanje dinarskih područja (posebno dalmatinskoga zaleđa) u stručnoj se literaturi nerijetko navodi kao prototip ojkanja u cjelini. Podaci o ojkanju u središnjoj Hrvatskoj malobrojniji su i najčešće ih se tumači kao posljedicu seoba dinarskoga stanovništva tijekom 16. i 17. stoljeća. Istraživanja u Karlovačkom Pokuplju potvrdila su rozganje ponajprije u mjestima za koja nisu zabilježena veća migracijska kretanja (te se smatraju starosjedilačkima), dok se u mjestima za koja postoje izričite potvrde o doseljavanju većeg broja stanovnika uglavnom ne rozga, što govori u prilog tezi da je ovaj osebujan stil pjevanja postojao ovdje i prije seoba. Za razliku od dinarskih područja u kojima prevladavaju dvoglasni oblici, najčešće u izvedbi dvojice ili trojice pjevača, pjesme s ojkanjem (rozganjem) u Pokuplju izvode uvijek pojedinci, nerijetko naizmjence s drugim pjevačima. Na solističko izvođenje izravno upućuju i nazivi samica, posamica i posamič za pjesmu koja se (u kojoj se) rozga. Naziv rozgalica (rozganje/rozgati/rozati) u vezi je s razvedenim melizmatičnim uvodom na slogu »oj«. U radu se navode lokalni nazivi prakse rozganja, prikazuju mjesta, prigode, izvođači i funkcije ovog načina pjevanja (uspostavljanje komunikacije, izražavanje emocija, oglašavanje, komentiranje i kritika tekućih događanja), osvrće se na pojavu rozganja uz svirku i ples kao zanimljivu posebnost izvođačke prakse Karlovačkog Pokuplja te se prati sudbina rozganja, procesi njegova zamiranja od 1960-ih i obnavljanja od sredine 1990-ih, tijekom kojega je rozganje postalo jednim od ključnih simbola regionalnoga identiteta Karlovačke županije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnosti, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-1890666-0664 - Interpretativne razine tradicije (Ivan Lozica, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Profili:

Avatar Url Grozdana Marošević (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Marošević, Grozdana
Rozganje – posebnost tradicijske kulture Karlovačkog Pokuplja // Glas Gradskog muzeja Karlovca, 9 (2010), 7; 82-85 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Marošević, G. (2010) Rozganje – posebnost tradicijske kulture Karlovačkog Pokuplja. Glas Gradskog muzeja Karlovca, 9 (7), 82-85.
@article{article, author = {Maro\v{s}evi\'{c}, G.}, year = {2010}, pages = {82-85}, keywords = {ojkanje-singing, solo rozganje-singing, the Karlova\v{c}ko Pokuplje Region, Croatia}, journal = {Glas Gradskog muzeja Karlovca}, volume = {9}, number = {7}, issn = {1333-879X}, title = {Rozganje – a Particularity of Traditional Culture of the Karlova\v{c}ko Pokuplje Region}, keyword = {ojkanje-singing, solo rozganje-singing, the Karlova\v{c}ko Pokuplje Region, Croatia} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Zoological Record Online

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font