Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 498427

Evaluacija uspješnosti izvansudske nagodbe u Stručnoj službi za izvansudsku nagodbu Zagreb


Mirosavljević, Anja; Koller-Trbović, Nivex; Lalić- Lukač, Davorka
Evaluacija uspješnosti izvansudske nagodbe u Stručnoj službi za izvansudsku nagodbu Zagreb // Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju, 18 (2010), 2; 77-97 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Evaluacija uspješnosti izvansudske nagodbe u Stručnoj službi za izvansudsku nagodbu Zagreb
(Evaluation of the Efficiency of Victim-offender mediation (VOM) in Zagreb Professional Service for VOM in Cases of Juvenile Offenders)

Autori
Mirosavljević, Anja ; Koller-Trbović, Nivex ; Lalić- Lukač, Davorka

Izvornik
Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju (1330-2604) 18 (2010), 2; 77-97

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Izvansudska nagodba; nagodba između žrtve i počinitelja; počinitelji kaznenih djela; maloljetne i mlađe punoljetne osobe; evaluacija; recidivizam
(Out- of court settlement; victim-offender mediation for juvenile offenders; evaluation; re-offending)

Sažetak
Cilj rada je ispitati uspješnost modela restorativne pravde (izvansudske nagodbe), odnosno, medijacije između osumnjičenika (počinitelja kaznenog djela) i oštećenika (žrtve kaznenog djela) u Stručnoj službi za izvansudsku nagodbu u Zagrebu. Riječ je o modelu izvansudske nagodbe koji se provodi tijekom predpripremnog kaznenog postupka prema maloljetnicima i mlađim punoljetnim osobama, počiniteljima kaznenih djela. Istraživanje je provedeno na uzorku od 209 počinitelja kaznenih djela koji su u razdoblju od srpnja 2006. do kraja 2009.g. bili uključeni u proces izvansudske nagodbe. Evaluacija je rađena u odnosu na nekoliko ključnih aspekata izvansudske nagodbe, konkretno, kroz provjeru kriterija za primjenu izvansudske nagodbe, obilježja osumnjičenika i oštećenika, obilježja kaznenog djela, obilježja procesa provedbe izvansudske nagodbe, odluku državnog odvjetništva i recidivizam osumnjičenika (počinitelja). Podaci su prikupljeni pomoću upitnika, uvidom u dokumentaciju Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Stručne službe za izvansudsku nagodbu Zagreb, a obrađeni su na deskriptivnoj razini. Rezultati ukazuju na očekivanu razinu uspješnosit ove neformalne sankcije te idu u prilog nastojanjima stručnjaka za daljnim širenjem i razvojem ovog modela u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
013-0000000-2488 - Usklađivanje intervencija s potrebama djece i mladih u riziku: izrada modela (Antonija Žižak, )

Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • PsychINFO
  • Sociological Abstracts
  • INIST-CNRS
  • Directory of Open Access Journals
  • HRČAK