Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 498102

Mjerenja koncentracije radona u speleološkim objektima u tunelu «Sveti Ilija» i tunelu «Vrata»


Garašić, Mladen; Watz, Boris; Garašić, Davor; Krpina, Ivan; Gospodinović, Tomislav
Mjerenja koncentracije radona u speleološkim objektima u tunelu «Sveti Ilija» i tunelu «Vrata» // Prvi hrvatski speleološki kongres : Sažeci radova = The First Croatian Speleological Congress = Abstracts / Garašić, Mladen ; Kovačević, Meho-Saša (ur.).
Zagreb: Hrvatski speleološki kongres, 2010. str. 77-78 (predavanje, međunarodna recenzija, prosireni, znanstveni)


Naslov
Mjerenja koncentracije radona u speleološkim objektima u tunelu «Sveti Ilija» i tunelu «Vrata»
(Measurements of Radon concentrations in caverns of «Sveti Ilija» and «Vrata» tunnels)

Autori
Garašić, Mladen ; Watz, Boris ; Garašić, Davor ; Krpina, Ivan ; Gospodinović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, prosireni, znanstveni

Izvornik
Prvi hrvatski speleološki kongres : Sažeci radova = The First Croatian Speleological Congress = Abstracts / Garašić, Mladen ; Kovačević, Meho-Saša - Zagreb : Hrvatski speleološki kongres, 2010, 77-78

ISBN
978-953-56438-0-7

Skup
Hrvatski speleološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem (1 ; 2010)

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 24.-27.11.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Speleologija ; tuneli ; kaverne ; koncentracija radona ; krš ; Hrvatska
(Speleology ; tunnels ; caverns ; radon concentrations ; karst ; Croatia)

Sažetak
Prilikom istraživanja kaverni u tunelima “Vrata” na autocesti Zagreb – Rijeka, i u servisnoj cijevi tunela “Sveti Ilija” kroz Biokovo, pored ostaloga mjerene su koncentracije plina radona. Posebne lokacije za mjerenje su izabrane iz nekoliko razloga: - kaverna u tunelu “Vrata” zbog toga što je nakon izgradnje tunela i sanacije kaverne ponovno uspostavljeno prvobitno mikroklimatsko okružje kaverne, bez dodatnih strujanja zraka koja bi mogla poremetiti rezultate mjerenja. Ona je potpuno zatvorena dvostrukim vratima. - kaverna u tunelu “Sveli Ilija” zbog izuzetno velikog nadsloja iznad tunela od cca 1000 metara karbonatnih stijena i visinske razlike dubine kaverne od cca 300 metara - i jedna i druga kaverna nalaze se u seizmiĉki vrlo aktivnim zonama. Uoĉene su znatno povećane koncentracije plina radona u kaverni “Vrata” koje iznose i preko 25000 Bq/m3 . Povećana koncentracija radona u tunelu “Sveti Ilija” prilikom iskopa uoĉena je upravo u zoni kaverni, gdje je postojalo strujanje zraka prema tunelu iz kaverni. Takvi se podaci do sada nisu pronalazili u literaturi jer su sva mjerenja bila obavljana u “stabiliziranim uvjetima”, dok se ovdje mjerilo odmah nakon otvaranja kaverne tj. u vrijeme dok su razlike u koncentraciji plina radona bile znatne, jer se je tunel propisno ventilirao, a kaverna je bila “zatvorena”. U tunelu su ponegdje uz ulaze kaverni izmjerene koncentracija od čak 5000 Bq/m3 , ali koncentracija naglo opada već nakon pola metra u tunelu. Koncentracija radona u unutrašnjosti kaverni tunela “Sveti Ilija” znatno je veća nego u tunelu i iznosila je izmeĊu 18000 Bq/m3 i 25000 Bq/m3. Mjerenja se obavljaju kontinuirano svakih 20 minuta, a u kaverni u tunelu “Vrata” rijeĉ je o mjerenjima koja traju već dvije godine. Registriraju se i seizmiĉke aktivnosti (potresi), korelacije izmeĊu koliĉine CO2 i koncentracije radona tijekom godine se mijenjaju (ljeti više, zimi niže) u generalnom odnosu, ali pojedinaĉni sluĉajevi mogu odstupati. Maksimumi, minimumi i prosjeci daju dodatne informacije.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Geologija, Građevinarstvo, Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
082-0822161-2187 - Ispitivanje i modeliranje poboljšanog tla i stijene (Meho-Saša Kovačević, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb,
Građevinski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mladen Garašić, (7250)