Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 498099

Podzemna MHE u izvor spilji Rumin


Beraković, Boris; Garašić, Mladen; Mihovilović, Goran
Podzemna MHE u izvor spilji Rumin // Prvi hrvatski speleološki kongres : Sažeci radova = The First Croatian Speleological Congress = Abstracts / Garašić, Mladen ; Kovačević, Meho-Saša (ur.).
Zagreb: Hrvatski speleološki savez, 2010. str. 75-76 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Podzemna MHE u izvor spilji Rumin
(Underground small hydro power plant in the spring cave Rumin)

Autori
Beraković, Boris ; Garašić, Mladen ; Mihovilović, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Prvi hrvatski speleološki kongres : Sažeci radova = The First Croatian Speleological Congress = Abstracts / Garašić, Mladen ; Kovačević, Meho-Saša - Zagreb : Hrvatski speleološki savez, 2010, 75-76

ISBN
978-953-56438-0-7

Skup
Hrvatski speleološki kongre, s međunarodnim sudjelovanjem (1 ; 2010)

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 24.-27.11.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Speleologija; mala podzemna hidroelektrana; krš; Hrvatska
(Speleology; underground small hydro power plant; karst; Croatia)

Sažetak
Prva istraživanja izvora Rumina (Veliki, Mali, Suhi) izvedena su pedesetih godina prošloga stoljeća za potrebe izgradnje HE "Peruĉa" na Cetini. Tada se je i prvi puta zaronilo u izvor. Prvi nacrt izvora napravljen je 1996. godine, a sustavna istraživanja za MHE (mala hidroelektrana) "Rumin" provode se od ljeta 2006. godine.Zanimljiva je hidrogeološka situacija koja povezuje ponornu zonu u Livanjskom polju s izvorima Veliki i Mali Rumin te Malin. Novija ronjenja podastrijela su podatke za preko 50 metara dubine i preko 180 metara duţine izvora Velikog Rumina. Snimljen je odnos objekta i tunela koji je napravljen u vrijeme istraţnih radova za HE "Peruĉa" , a koji bi se mogao koristiti i u projektu ME "Rumin". Istraživanja se nastavljaju. U istraţnom tunelu bi se postavila strojarnica, a u unutrašnjosti izvora turbine. Gledano s površine okoliš se ne bi bitnije promijenio, a voda korištena za pokretanje turbina slobodno bi izvirala na izvoru Veliku Rumin kao i danas.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Geologija, Građevinarstvo, Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb