Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 497945

Antioksidativni status i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora


Parađiković, Nada; Vinković, Tomislav, Vinković Vrček, Ivana; Teklić, Tihana; Lončarić, Ružica; Baličević, Renata
Antioksidativni status i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora // 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Antioksidativni status i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora
(Biostimulants effect on the antioxidative composition and BER in pepper fruits)

Autori
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav, Vinković Vrček, Ivana ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Ružica ; Baličević, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010

Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Antioksidativni status; biostimulatori; paprika; prinos; vršna trulež ploda
(Antioxidative composition; biostimulants; pepper; yield; BER)

Sažetak
U ovom istraživanju je praćen antioksidativni status ploda paprike kao i prinos te pojava vršne truleži pod utjecajem tretmana s biostimulatorima i sorte. Statistički značajno najveći (P≤0, 01) antioksidativni status zabilježen je kod tretiranih biljaka paprike Century F1 (polubabura), dok tretman nije značajno utjecao na isti kod paprike Blondy F1 (babura). Nadalje, broj plodova bio je pod značajnim utjecajem sorte i tretmana (P≤0, 01) u prvoj berbi, a kasnije samo pod utjecajem sorte (P≤0, 05). Prinos ploda je tijekom svih 5 berbi bio veći kod tretiranih biljaka, ali značajno veći (P≤0, 05) samo u prvoj berbi. Nekomercijalni plodovi kao i vršna trulež pojavili su se tek tijekom 4. i 5. berbe. Oba pokazatelja bila su pod značajnim utjecajem tretmana u obje berbe (P≤0, 01). Drugim riječima, puno manje nekomercijalnih plodova i vršne truleži je zabilježeno kod tretiranih biljaka što ide u prilog tretmanu s biostimulatorima. Općenito, tretman s biostimulatorima je pozitivno utjecao na sve ispitivane pokazatelje kod paprike u tipu polubabure Century F1, dok je značajno smanjio pojavu nekomercijalnih plodova i vršne truleži kod Blondy F1 što u konačnici daje veći komercijalni prinos. Na kraju se može zaključiti da je tretman s biostimulatorima dao dobre rezultate direktnim povećanjem prinosa kao i temeljem smanjenja pojave nekomercijalnih plodova i pojave vršne truleži ploda što ujedno olakšava cjelokupni proces proizvodnje pogotovo u fazi sortiranja ploda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek