Antioksidativni status i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora (CROSBI ID 569790)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav, Vinković Vrček, Ivana ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Ružica ; Baličević, Renata
hrvatski
Antioksidativni status i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora
U ovom istraživanju je praćen antioksidativni status ploda paprike kao i prinos te pojava vršne truleži pod utjecajem tretmana s biostimulatorima i sorte. Statistički značajno najveći (P≤0, 01) antioksidativni status zabilježen je kod tretiranih biljaka paprike Century F1 (polubabura), dok tretman nije značajno utjecao na isti kod paprike Blondy F1 (babura). Nadalje, broj plodova bio je pod značajnim utjecajem sorte i tretmana (P≤0, 01) u prvoj berbi, a kasnije samo pod utjecajem sorte (P≤0, 05). Prinos ploda je tijekom svih 5 berbi bio veći kod tretiranih biljaka, ali značajno veći (P≤0, 05) samo u prvoj berbi. Nekomercijalni plodovi kao i vršna trulež pojavili su se tek tijekom 4. i 5. berbe. Oba pokazatelja bila su pod značajnim utjecajem tretmana u obje berbe (P≤0, 01). Drugim riječima, puno manje nekomercijalnih plodova i vršne truleži je zabilježeno kod tretiranih biljaka što ide u prilog tretmanu s biostimulatorima. Općenito, tretman s biostimulatorima je pozitivno utjecao na sve ispitivane pokazatelje kod paprike u tipu polubabure Century F1, dok je značajno smanjio pojavu nekomercijalnih plodova i vršne truleži kod Blondy F1 što u konačnici daje veći komercijalni prinos. Na kraju se može zaključiti da je tretman s biostimulatorima dao dobre rezultate direktnim povećanjem prinosa kao i temeljem smanjenja pojave nekomercijalnih plodova i pojave vršne truleži ploda što ujedno olakšava cjelokupni proces proizvodnje pogotovo u fazi sortiranja ploda.
antioksidativni status ; biostimulatori ; paprika ; prinos ; vršna trulež ploda
nije evidentirano
engleski
Biostimulants effect on the antioxidative composition and BER in pepper fruits
nije evidentirano
antioxidative composition ; biostimulants ; pepper ; yield ; BER
nije evidentirano
Podaci o prilogu
-----.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
45. hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma
predavanje
15.02.2010-19.02.2010
Opatija, Hrvatska