Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 497937

Aditivi u hrani. Vodič kroz E-brojeve.


Vinković Vrček, Ivana; Lerotić, Dada
Aditivi u hrani. Vodič kroz E-brojeve., Zagreb: Školska knjiga, d. d., 2010 (prirucnik)


CROSBI ID: 497937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aditivi u hrani. Vodič kroz E-brojeve.
(Food additives. Guide through E-numbers.)

Autori
Vinković Vrček, Ivana ; Lerotić, Dada

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna

Izdavač
Školska knjiga, d. d.

Grad
Zagreb

Godina
2010

Stranica
278

ISBN
978-953-0-61921-0

Ključne riječi
E brojevi; prehrambeni aditivi; deklaracija; zdravstvena sigurnost
(e numbers; food additives; declaration; health safety)

Sažetak
Već se godinama objavljuju znanstvene studije koje upozoravaju da mnogi dodatci hrani koji se kriju iza E -brojeva izazivaju kod ljudi sindrom hiperaktivnosti, alergijske reakcije, glavobolje i metaboličke poremećaje. Neki od njih su, premda su neko vrijeme bili dopušteni, završili na crnim listama i konačno zabranjeni zbog štetnosti za zdravlje. I dalje je većini „izobličenih” kemijskih izuma označenih E -brojevima mjesto u kemijskom laboratoriju ili digestoru, a ne u kruhu, mesu ili slatkišima. Bojila, zaslađivači i pojačivači okusa nisu hranjive tvari, već kemikalije kojima industrija rješava svoje tehnološke, marketinške ili financijske probleme. Čitav spektar tih kemikalija predstavljen je u ovoj knjizi. I ako mnogi aditivi nisu štetni (poput vitamina C, natrijeva karbonata ili limunske kiseline), postoji znatan broj aditiva koji su upitne sigurnosti i nemaju nikakvu prehrambenu vrijednost. Hrana se impregnira sintetskim bojilima radi boje, sintetskim aromama radi mirisa, a pojačivačima okusa i umjetnim zaslađivačima radi okusa. Poruka takve naopake manipulacije jest da prirodna hrana nema dobru boju, miris niti okus. Neprimjerena asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane u obliku sintetskih aditiva izobličila naš je odnos prema okusu i izgledu dobre hrane. Preliminarni znanstveni rezultati, prigovori građanskih udruga, te stajalište, zabrinutost i strah javnosti moraju imati i dobiti legitimitet u svakoj raspravi i u svakoj zakonskoj odluci o (ne)ispravnosti hrane. Područje prehrane ne pripada samo stručnjacima. I nformiranjem javnosti autorice i njihova knjiga podupiru demokratsko načelo transparentnosti (right to know), a upozoravanjem europsko načelo opreznosti (better safe than sorry). O va knjiga time omogućuje čitateljima informaciju za slobodniji i odgovorniji izbor namirnica koje žele, ili koje ne žele, konzumirati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Vinković Vrček (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Vinković Vrček, Ivana; Lerotić, Dada
Aditivi u hrani. Vodič kroz E-brojeve., Zagreb: Školska knjiga, d. d., 2010 (prirucnik)
Vinković Vrček, I. & Lerotić, D. (2010) Aditivi u hrani. Vodič kroz E-brojeve.. Zagreb, Školska knjiga, d. d..
@book{book, year = {2010}, pages = {278}, keywords = {E brojevi, prehrambeni aditivi, deklaracija, zdravstvena sigurnost}, isbn = {978-953-0-61921-0}, title = {Aditivi u hrani. Vodi\v{c} kroz E-brojeve.}, keyword = {E brojevi, prehrambeni aditivi, deklaracija, zdravstvena sigurnost}, publisher = {\v{S}kolska knjiga, d. d.}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, year = {2010}, pages = {278}, keywords = {e numbers, food additives, declaration, health safety}, isbn = {978-953-0-61921-0}, title = {Food additives. Guide through E-numbers.}, keyword = {e numbers, food additives, declaration, health safety}, publisher = {\v{S}kolska knjiga, d. d.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font