Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Jabučno-mliječna fermentacija u vinu (CROSBI ID 168502)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Plavša, Tomislav Jabučno-mliječna fermentacija u vinu // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 6; 70-78

Podaci o odgovornosti

Plavša, Tomislav

hrvatski

Jabučno-mliječna fermentacija u vinu

Jabučno-mliječna fermentacija (JMF) je proces biološkog otkiseljavanja vina u kojem se dikarboksilna L-jabučna kiselina pretvara u monokarboksilnu L-mliječnu kiselinu i ugljik(IV)-oksid. JMF provode bakterije mliječne kiseline (BMK) iz rodova Oenocossus, Pediococcus i Lactobacillus. Na rast BMK u vinu i njihov metabolizam utječu razni fizikalno- kemijski čimbenici, poput pH, temperature, koncentracije sumpor(IV)-oksid i etanola. Kompleksne i raznovrsne metaboličke aktivnosti BMK tijekom JMF mogu na kakvoću vina utjecati pozitivno (smanjenje kiselosti, modifikacija mirisa i okusa, mikrobiološka stabilnost) ili negativno (promjene mirisa, boje i tvorba amina).

jabučno-mliječna fermentacija ; bakterije mliječne kiseline ; vino

nije evidentirano

engleski

Malolactic fermentation in wine

nije evidentirano

malolactic fermentation ; lactic acid bacteria ; wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33 (6)

2010.

70-78

objavljeno

0350-9664

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice