Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 497402

Relacije između nekih antropoloških obilježja i njihovog interesa za tjelesno vježbanje u slobodno vrijeme


Blažević, Iva; Vrbanac Desa
Relacije između nekih antropoloških obilježja i njihovog interesa za tjelesno vježbanje u slobodno vrijeme // Sport za sve u funkciji unapređenja kvalitete života / Andrijašević, Mirna (ur.).
Zagreb: Kineziološki fakultet, 2007. str. 259-265 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Relacije između nekih antropoloških obilježja i njihovog interesa za tjelesno vježbanje u slobodno vrijeme
(Relations between antropologic characteristics and interests for physical activity in leisure time)

Autori
Blažević, Iva ; Vrbanac Desa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Sport za sve u funkciji unapređenja kvalitete života / Andrijašević, Mirna - Zagreb : Kineziološki fakultet, 2007, 259-265

Skup
Međunarodna znanstveno-stručna konferencija "Sport za sve u funkciji unapređenja kvalitete života"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Antropološka obilježja; tjelesno vježbanje; slobodno vrijeme
(Antropologic characteristics; physical activity; leisure time)

Sažetak
Istraživanje je provedeno s namjerom utvrđivanja relacija između antropoloških obilježja učenica i njihovog interesa za tjelesno vježbanje u slobodno vrijeme. Na osnovu analiziranih podataka pomoću kojih su dobiveni egzaktni indikatori aktualnog stanja antropoloških obilježja, usporedbe tih stanja s orijentacijskim vrijednostima istih antropoloških obilježja te interesa prema tjelesnom vježbanju u slobodno vrijeme, može se zaključiti da su ispitanice, s obzirom na većinski pozitivan odnos prema tjelesnom vježbanju u slobodno vrijeme, postigle u velikom broju antropoloških obilježja zadovoljavajuće vrijednosti (iznadprosječne i izvrsne vrijednosti). Te vrijednosti bi se trebale daljnjim tjelesnim vježbanjem na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture i u slobodno vrijeme poboljšati i zadržati na optimalnoj razini. Utjecaj na poboljšanje onih antropoloških obilježja u kojima su ispitanice imale prosječne i ispodprosječne vrijednosti treba biti primaran na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, te je potrebno ukazati učenicama način na koji mogu podići na višu razinu ta antropološka obilježja. Posebno treba utjecati na povećanje razine funkcionalnih sposobnosti, te statičke snage ruku i ramenog pojasa, budući da se, u odnosu na sva deficitarna obilježja (MIV, MTR, F 6`), na ta obilježja može znatno utjecati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA