Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 49663

Tehnološka primjena Sunčeva zračenja za razgradnju organskih tvari površinskih voda


Ljubas, Davor
Tehnološka primjena Sunčeva zračenja za razgradnju organskih tvari površinskih voda 2000., magistarski rad, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb


Naslov
Tehnološka primjena Sunčeva zračenja za razgradnju organskih tvari površinskih voda
(Technological application of solar radiation for degradation of the organic matter in surface water)

Autori
Ljubas, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Fakultet strojarstva i brodogradnje

Mjesto
Zagreb

Datum
22.11

Godina
2000

Stranica
111

Mentor
Ružinski, Nikola

Neposredni voditelj
Ružinski, Nikola

Ključne riječi
: organske tvari; Sunčevo zračenje; ultraljubičasto zračenje; titan(IV) oksid; fotokataliza; obrada voda; oksidacija
(Organic matter; solar radiation; ultraviolet radiation; titanium(IV) oxide; photocatalysis; water treatment; oxidation)

Sažetak
Tema ovog rada je utvrđivanje mogućnosti primjene relativno nove skupine procesa u tehnologiji obrade voda – Unaprijeđenih Oksidacijskih Procesa (UOP), koji koriste ultraljubičasto zračenje kao izvor energije, za odvijanje procesa degradacije prirodnih organskih tvari (POT) u površinskoj vodi. Kako bi se postupak degradacije što više približio ekološkim načelima, pokušalo se kao izvor ultraljubičastog zračenja iskoristiti dio Sunčeva zračenja, koji iznosi svega 3-5% od njegovog ukupnog zračenja na površinu Zemlje, ali ipak predstavlja znatan potencijal za primjenu u praksi. Samo Sunčevo zračenje nema dovoljnu energiju za pokretanje reakcije degradacije POT-a, ali se u kombinaciji s heterogenim fotokatalizatorom titan(IV) oksidom (TiO2) degradacija započinje odvijati. U sklopu eksperimentalnog dijela rada proveden je niz pokusa s uzorcima jezerske vode izloženim Sunčevu zračenju i utvrđivanje kinetike fotodegradacije POT-a za različite kombinacije doza (od 0,05 g/L do 1,5 g/L) i kristalnih oblika TiO2 (anatas i rutil) s različitim dozama vodikovog peroksida (6-54 mg/L). Isto tako, provedena su mjerenja u sustavu zaklonjenom od Sunčeva zračenja kako bi se utvrdila razlika djelovanja TiO2 na POT sa i bez Sunčeva zračenja te stupanj adsorpcije POT-a na čestice TiO2. Istraživanja su pokazala da su najučinkovitije kombinacije za degradaciju POT-a u jezerskoj vodi oba kristalna oblika TiO2 - rutil i anatas u količini od cca 1 g/L + Sunčevo zračenje. Pokazano je da se samo u slučaju visoke doze vodikovog peroksida H2O2 od 54 mg/l i 1 g/L TiO2 kristalnog oblika rutil bilježi poboljšanje procesa degradacije organskih tvari, a u svim ostalim kombinacijama H2O2 usporava proces. Utvrđena je i činjenica da je kristalni oblik rutil TiO2 blago učinkovitiji u procesu degradacije organskih tvari od kristalnog oblika anatas, ali zbog boljih svojstava pokazanih pri pokušaju ponovnog korištenja u eksperimentu daje se prednost kristalnom obliku anatas TiO2 u preporuci za praktičnu primjenu ovakvog postupka obrade vode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
120040

Ustanove
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Davor Ljubas, (213585)