Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Studija razvoja turizma na području značajnog krajobraza Slunčica (CROSBI ID 767276)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Horak, Siniša ; Klarić, Zoran Studija razvoja turizma na području značajnog krajobraza Slunčica // Institut za turizam, Zagreb. 2010.

Podaci o odgovornosti

Horak, Siniša ; Klarić, Zoran

hrvatski

Studija razvoja turizma na području značajnog krajobraza Slunčica

Ovom Studijom predviđen je turistički razvitak ZK Slunjčica u dvije faze. U prvoj, kratkoročnoj fazi, predlaže se izgradnja pješačkog mosta na zapadnoj strani Rastoka preko Korane, njegovo povezivanje s putem do postojećeg parkirališta za autobuse uz D-1 te uređenje parkirališta na lokaciji kod Napoleonovog magazina i pristupni put od tog parkirališta do Rastoka. Pješački most preko Korane omogućio bi kružno kretanje posjetitelja Rastoka, čime bi se smanjile nepotrebne gužve zbog presjecanja pješačkih tokova, posebno kod grupnih obilazaka i time povećao mogući broj istovremenih posjetitelja. U ovoj fazi predviđa se i dizanje kvalitete obilaska Rastoka kroz uređenje info punkta sa suvenirnicom, izgradnju sanitarnih čvorova i označavanje pravaca kretanja i glavnih točaka u prostoru. U drugoj fazi trebalo bi ukinuti slobodno kretanje motornih vozila i parkiranje u Rastokama i to s oba pristupa s D-1, odnosno iz smjera središta Slunja, a unutar Rastoka dozvoliti prometovanje i parkiranje motornih vozila samo stalnim stanovnicima Rastoka. U ovoj je fazi predviđena i mogućnost izgradnje dodatnog parkirališta za osobna vozila uz cestu D-1, približno nasuprot postojećem parkiralištu za autobuse te s tim u vezi i izgradnja pješačkog mosta od tog parkirališta preko D-1. Ova nova parkirališna zona može se iskoristiti i za izgradnju centra za posjetitelje Rastoka, manji muzej i sl., a može postati jedan od ulaza u Rastoke, odnosno na područje ZK Sljunjčice. Također se predlaže i izgradnja pješačkih staza u zapadnom i sjeveroistočnom dijelu Rastoka i dodatnih pješačkih staza uz rijeke Koranu i Slunjčicu, uzvodno do vodocrpne stanice i dalje prema vrelu Slunjčice te osnivanje etno muzeja. Znatna novost je i izgradnja lifta na padini ispod središta Slunja do Rastoka. U ovoj fazi se u skladu s mogućnostima predlaže i izgradnja još jednog pješačkog mosta preko Slunjčice, nizvodno od crpne stanice te uređenje pješačke staze na drugoj obali, do Staroga grada, čime bi se povezale postojeće pješačke staze i time omogućio obilazak ZK Slunjčica, uključivo i Rastoke, u jednom smjeru, bez vraćanja po istome putu.

turizam; razvoj; značajni krajobraz; Slunčica; Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Analyse of tourism development in the area of significant landscape Slunjčica

nije evidentirano

tourism; development; significant landscape; Slunjčica; Croatia

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Institut za turizam, Zagreb

2010.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija, Demografija