Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ustavno određenje lokalne samouprave u nekim tranzicijskim zemljama srednje i istočne Europe (komparativni pregled) (CROSBI ID 168249)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Radman, Zoran Ustavno određenje lokalne samouprave u nekim tranzicijskim zemljama srednje i istočne Europe (komparativni pregled) // Međunarodne studije, 10 (2010), 2; 79-106

Podaci o odgovornosti

Radman, Zoran

hrvatski

Ustavno određenje lokalne samouprave u nekim tranzicijskim zemljama srednje i istočne Europe (komparativni pregled)

U radu se želi ukazati na važnost lokalne samouprave u razvoju demokracije pojedinog društva. Ono što se posebno naglašava su ustavno zapamćena prava na lokalnu samoupravu. U prvom dijelu rada u najkraćim crtama pokušava se pojmovno razgraničiti pojam lokalne samouprave u odnosu na neke slične pojmove. U drugom dijelu rada prikazani su Ustavi tranzicijskih zemalja srednje i istočne Europe, s posebnim naglaskom na ustavno određenje lokalne samouprave. Također je razmotrena i ustavna stipulacija načela Europske povelje o lokalnoj samoupravu pojedinih zemalja. Došlo se zaključka da se sva bitna obilježja koja osiguravaju samostalnost jedinica lokalne samouprave nalaze uporište u većini analiziranih Ustava.

lokalna samouprava; supsidijarnost; konstitucionalizam; konsolidacija; Europska povelja

nije evidentirano

engleski

Constitutional Determination of Local Self-government in Transitional Countries of Central and Eastern Europe (Comparative analysis)

nije evidentirano

local self-government; subsidiarity; constitutionalism; consolidation; European Charter

nije evidentirano

Podaci o izdanju

10 (2)

2010.

79-106

objavljeno

1332-4756

Povezanost rada

Politologija