Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 496042

Usporedba značenja leksema hrvatskih crkvenoslavenskih osnova nenavid- i mrzь-


Vukoja, Vida
Usporedba značenja leksema hrvatskih crkvenoslavenskih osnova nenavid- i mrzь- // Slovo, 61 (2011), 169-240 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Usporedba značenja leksema hrvatskih crkvenoslavenskih osnova nenavid- i mrzь-
(Comparison of meaning of the lexems of Croatian Church Slavonic stems nenavid- and mrzь-)

Autori
Vukoja, Vida

Izvornik
Slovo (0583-6255) 61 (2011); 169-240

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Koncept mržnje; hrvatska crkvenoslavenska osnova nenavid-; koncept odbojnosti; hrvatska crkvenoslavenska osnova mrz- značenjska struktura; prijevodni obrasci
(Concept of hatred; Croatian Church Slavonic stem nenavid-; concept of aversion; Croatian Church Slavonic stem mrz- structure of menaing; translational patterns)

Sažetak
U prilogu se istražuju značenja koja ostvaruju leksemi hrvatskih crkvenoslavenskih (u nastavku teksta: hcsl.) osnova nenavid- i mrzь- nastojeći ostvariti tri svrhe. Prva je da se ustanove značenjske strukture navedenih osnova i usporedi ih se. Druga je da se na obuhvaćenome dijelu hcsl. leksika provjeri ranije postavljena hipoteza da hcsl. leksik osjećajnosti pretpostavlja paradigmu čuvstava i afekta (najbolje predstavljenu u Akvinčevoj Summa theologiae 1a.2ae.22-48), a ne paradigmu emociju koja se u suvremenoj znanosti obično drži univerzalnom. Treća je svrha istražiti sličnosti i razlike dviju obrađenih osnova s obzirom da je riječ o leksikalizacijama dvaju susjednih osvajačkih čuvstava, od kojih jedna (mrьzь-) graniči i s leksikalizacijom obrambenoga čuvstva (očaja). Time se želi dotaknuti pitanje zrcali li se konceptualno razlikovanje osvajačkih i obrambenih čuvstava u leksikalizaciji. Raščlamba je primjera pokazala da leksemi osnove mrzь- ostvaruje složeniju značenjsku strukturu koja je bitno povezana s leksikalizacijom pojma grijeha i grešnosti. Naglasak osnove nenavid- više je na oprečnome odnosu dobra i zla, a manje na grijehu. Podaci iz područja tematskih uloga i razjašnjenja (o odnosu volje i osjećaja) te izricanih okolnosti (o moralnome vidu osjećaja te izricanju okolnosti očitovanja) pokazuju da bi moguća buduća istraživanja odnosa Akvinčeva sustava čuvstava i hcsl. leksika osjećajnosti mogla donijeti zanimljive rezultate. Konačno, utvrđeno je više uočljivih razlika i sličnosti dviju osnova, ali se ne može utvrditi zrcale li one u leksikalizaciji konceputalnu razliku osvajačkih i obrambenih čuvstava. Čini se da će se za to morati pričekati obrada leksikalizacija barem još nekih, ako ne i svih jedanaest leksikalizacija Akvinčevih čuvstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
090-0900998-0993 - Rječnik crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije (Anica Nazor, )

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vida Vukoja, (278683)

Časopis indeksira:


  • Scopus