Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 496002

Istraživanje kvalitete jogurta s dodatkom Broccolina (ekstrakt brokule)


Mikulec, Nataša; Zamberlin, Šimun; Havranek, Jasmina; Gagić, Ružica; Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven
Istraživanje kvalitete jogurta s dodatkom Broccolina (ekstrakt brokule), 2010. (elaborat).


CROSBI ID: 496002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje kvalitete jogurta s dodatkom Broccolina (ekstrakt brokule)
(Quality of yoghurt with Broccolin (broccoli extract))

Autori
Mikulec, Nataša ; Zamberlin, Šimun ; Havranek, Jasmina ; Gagić, Ružica ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven

Izvornik
Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
2010

Ključne riječi
brokula; ekstrakt brokule; jogurt;
(broccoli; broccoli extract; yoghurt)

Sažetak
Brokula je jestiva povrtna kultura koja pripada porodici Brassicaceae. Funkcionalna svojstva brokule su povezana s činjenicom da ona sadrži više kemijskih spojeva koji posjeduju antikancerogena svojstva. Veliki problem na putu od proizvodnje do potrošača predstavlja kratko vrijeme trajnosti brokule u svježem stanju, zbog njenog vrlo velikog intenziteta disanja. Jedan od načina produženja trajnosti hranjivih i funkcionalnih sastojaka brokule je proizvodnja njenog ekstrakta vakuumskim sušenjem kojeg primjenjuje tvrtka Pond d.o.o. iz Samobora i plasira na tržište pod nazivom „Broccolin® (čisti ekstrakt brokule) - prirodni antioksidans“ (Broccolin). Cilj ovog preliminarnog istraživanja bio je provjeriti dali je moguće proizvesti tekući jogurt (jogurt) s dodatkom Broccolina® te utvrditi njegov utjecaj na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva jogurta tijekom pohrane od 21 dan u kontroliranim uvjetima. Nadalje, cilj je bio i utvrditi optimalnu koncentraciju Broccolina u jogurtu s obzirom na njegova senzorička svojstva. Tijekom pohrane od 21 dan pri temperaturi 4 ± 2°C, jogurt obogaćen dodatkom Broccolina sadrži poboljšana nutritivna svojstava u odnosu na jogurt bez dodatka Broccolina, zbog povećanog sadržaja masti i proteina koji potječe od ekstrakta brokule. Broccolin® ne utječe negativno na sadržaj laktoze, kiselost i preživljavanje bakterija jogurtne kulture tijekom navedenih uvjeta pohrane. S obzirom na senzorička svojstva, istraživanjem je utvrđeno da je optimalan udio Broccolina® u tekućem jogurtu 0, 3 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( POIROT)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( POIROT)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mikulec, Nataša; Zamberlin, Šimun; Havranek, Jasmina; Gagić, Ružica; Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven
Istraživanje kvalitete jogurta s dodatkom Broccolina (ekstrakt brokule), 2010. (elaborat).
Mikulec, N., Zamberlin, Š., Havranek, J., Gagić, R., Samaržija, D. & Antunac, N. (2010) Istraživanje kvalitete jogurta s dodatkom Broccolina (ekstrakt brokule). Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Elaborat.
@unknown{unknown, year = {2010}, keywords = {brokula, ekstrakt brokule, jogurt, }, title = {Istra\v{z}ivanje kvalitete jogurta s dodatkom Broccolina (ekstrakt brokule)}, keyword = {brokula, ekstrakt brokule, jogurt, } }
@unknown{unknown, year = {2010}, keywords = {broccoli, broccoli extract, yoghurt}, title = {Quality of yoghurt with Broccolin (broccoli extract)}, keyword = {broccoli, broccoli extract, yoghurt} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font