Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla - II dio (CROSBI ID 168119)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Solomun Kolanović, Božica ; Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Varenina, Ivana ; Sedak, Marija ; Knežević, Zorka Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla - II dio // Veterinarska stanica, 41 (2011), 1; 25-37

Podaci o odgovornosti

Solomun Kolanović, Božica ; Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Varenina, Ivana ; Sedak, Marija ; Knežević, Zorka

hrvatski

Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla - II dio

U radu su opisani su postupci pripreme uzoraka antibiotika iz velikog broja složenih uzoraka te detekcije različitim kromatografskim metodama koje se koriste u analitičkim laboratorijima za određivanje pojedinih skupina antibiotika u proizvodima životinjskog porijekla. Opisane su metode određivanja antibiotika koji na bakterijsku stanicu najčešće djeluju bakteriostatski zbog ometanja sinteze proteina odnosno amiloglikozidi (gentamicin, tobramicin, kanamicin, neomicin i streptomycin), makrolidi (eritromicin, tilozin, tilmikozin i spiramicin), tetraciklini (klortetraciklin, oksitetraciklin, tetraciklin i doksitetraciklin), te antibitici koji ometaju sintezu nukleniskih kiselina kao što su sulfonamidi i trimetoprim te kinoloni (enrofloksacin, ciprofloksacin, marbofloksacin, norfloksacin, danofloksacin, flumekin i dr.). Najčešće korištene kromatografske metode u određivanju antibakterijskih tvari u biološkim uzorcima su tekućinska kromatografija s različitim detektorima poput UV, DAD, elektrokemijskih ili masenih detektora te plinska kromatografija. Zbog strogih zahtjeva novih direktiva Europske Unije, kontrolni laboratoriji moraju razviti osjetljivu i selektivnu analitičku metodu koja omogućuje postizanje vrlo niskih razina detekcije i nedvosmislenu identifikaciju rezidua.

antibiotici; kromatografske metode; hrana

nije evidentirano

engleski

Chromatographic methods for determining antibiotics in foods of animal origin – part two

nije evidentirano

antibiotics; chromatographic methods; food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41 (1)

2011.

25-37

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina