Modulacija uvjeta ultrazvučne homogenizacije u razaranju micelija Aspergillus flavusa (CROSBI ID 362413)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Meteš, Ivan
Klapec, Tomislav
Šarkanj, Bojan
hrvatski
Modulacija uvjeta ultrazvučne homogenizacije u razaranju micelija Aspergillus flavusa
Aspergillus flavus je široko rasprostranjena plijesan i najznačajniji producent aflatoksina. Produkcija aflatoksina povezuje se sa povišenom aktivnosti oksidoreduktivnih enzima plijesni. Cilj istraživanja bio je odrediti učinkovitost ultrazvučne homogenizacije te optimalne uvjete razbijanja micelija Aspergillus flavusa kako bi se u potpunosti oslobodio unutarstanični sadržaj, a da pri tome ne dođe do denaturacije proteina i gubitka aktivnosti katalaze. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da će se uz uz primjenu punog ciklusa i najviše amplitude (25 kHz) uređaja tijekom četiri minute, zadovoljavajuće razoriti micelij plijesni sudeći po količini ekstrahiranih proteina. Najviša aktivnost katalaze utvrđena je nakon tri minute razaranja kod navedene frekvencije i punog ciklusa, te je ustanovljeno da dodatno razaranje taloga povećava ekstrakciju enzima. Oscilacije aktivnosti katalaze nakon tri minute upućuju na mogućnost gubitka enzimske aktivnosti samim tretmanom.
Aspergillus flavus; ultrazvučna homogenizacija; proteini; katalaza
nije evidentirano
engleski
Modulation of conditions of ultrasound homogenization for the disintegration of Aspergillus flavus mycelium
Aspergillus flavus mold is widespread and the most important producer of aflatoxin. Aflatoxin production is associated with increased activity of oxidoreductive enzymes in the mold. The aim of this study was to determine the effectiveness of ultrasonic homogenization and optimal conditions of disintegrating Aspergillus flavus mycelium in order to fully liberate intracellular content avoiding protein denaturation and loss of catalase activity. Based on the results, the implementation of the instruments’s full cycle and maximum amplitude (25 kHz) for four minutes led to satisfactory mold disintegration judging by the quantity of extracted proteins. The greatest catalase activity was determined after three minutes at the mentioned frequency and fully cycle and it was also established that additional sediment homogenization increases extraction of the enzyme. The vacillating catalase activity in samples treated longer than three minutes might indicate loss of enzyme activity caused by the treatment itself.
Aspergillus flavus; ultrasound homogenization; proteins; catalase
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
17.12.2010.
obranjeno
109:508216
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek