Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modulacija uvjeta ultrazvučne homogenizacije u razaranju micelija Aspergillus flavusa (CROSBI ID 362413)

Ocjenski rad | diplomski rad

Meteš, Ivan Modulacija uvjeta ultrazvučne homogenizacije u razaranju micelija Aspergillus flavusa / Klapec, Tomislav (mentor); Šarkanj, Bojan (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Meteš, Ivan

Klapec, Tomislav

Šarkanj, Bojan

hrvatski

Modulacija uvjeta ultrazvučne homogenizacije u razaranju micelija Aspergillus flavusa

Aspergillus flavus je široko rasprostranjena plijesan i najznačajniji producent aflatoksina. Produkcija aflatoksina povezuje se sa povišenom aktivnosti oksidoreduktivnih enzima plijesni. Cilj istraživanja bio je odrediti učinkovitost ultrazvučne homogenizacije te optimalne uvjete razbijanja micelija Aspergillus flavusa kako bi se u potpunosti oslobodio unutarstanični sadržaj, a da pri tome ne dođe do denaturacije proteina i gubitka aktivnosti katalaze. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da će se uz uz primjenu punog ciklusa i najviše amplitude (25 kHz) uređaja tijekom četiri minute, zadovoljavajuće razoriti micelij plijesni sudeći po količini ekstrahiranih proteina. Najviša aktivnost katalaze utvrđena je nakon tri minute razaranja kod navedene frekvencije i punog ciklusa, te je ustanovljeno da dodatno razaranje taloga povećava ekstrakciju enzima. Oscilacije aktivnosti katalaze nakon tri minute upućuju na mogućnost gubitka enzimske aktivnosti samim tretmanom.

Aspergillus flavus; ultrazvučna homogenizacija; proteini; katalaza

nije evidentirano

engleski

Modulation of conditions of ultrasound homogenization for the disintegration of Aspergillus flavus mycelium

Aspergillus flavus mold is widespread and the most important producer of aflatoxin. Aflatoxin production is associated with increased activity of oxidoreductive enzymes in the mold. The aim of this study was to determine the effectiveness of ultrasonic homogenization and optimal conditions of disintegrating Aspergillus flavus mycelium in order to fully liberate intracellular content avoiding protein denaturation and loss of catalase activity. Based on the results, the implementation of the instruments’s full cycle and maximum amplitude (25 kHz) for four minutes led to satisfactory mold disintegration judging by the quantity of extracted proteins. The greatest catalase activity was determined after three minutes at the mentioned frequency and fully cycle and it was also established that additional sediment homogenization increases extraction of the enzyme. The vacillating catalase activity in samples treated longer than three minutes might indicate loss of enzyme activity caused by the treatment itself.

Aspergillus flavus; ultrasound homogenization; proteins; catalase

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

17.12.2010.

obranjeno

109:508216

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice