Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Arhitektura 18. st. kontinentalne Hrvatske u kontekstu srednjoeuropske arhitekture - problemi istraživanja utjecaja bečke arhitekture na odabranim primjerima (Belje, Čakovec, Zagreb) (CROSBI ID 569258)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Botica, Dubravka Arhitektura 18. st. kontinentalne Hrvatske u kontekstu srednjoeuropske arhitekture - problemi istraživanja utjecaja bečke arhitekture na odabranim primjerima (Belje, Čakovec, Zagreb) // Zbornik 3. kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti / Žmegač, Andrej (ur.). Zagreb: Institut za povijest umjetnosti, 2013. str. 189-196

Podaci o odgovornosti

Botica, Dubravka

hrvatski

Arhitektura 18. st. kontinentalne Hrvatske u kontekstu srednjoeuropske arhitekture - problemi istraživanja utjecaja bečke arhitekture na odabranim primjerima (Belje, Čakovec, Zagreb)

Utjecaj bečke arhitekture na arhitekturu baroknog razdoblja, posebice na arhitekturu 18. st. u čitavom prostoru srednje Europe ističe se kao jedno od općih mjesta u istraživanjima tog korpusa arhitekture. Beč, glavni grad Habsburške monarhije, uzor je i izvorište brojnih rješenja i utjecaja koji su obilježili umjetnost regije. Istraživanjem tragova tog utjecaja naglašavaju se povezujuća „zajednička mjesta“ u arhitekturi regije, koja je vrlo heterogena i pokazuje snažne lokalne karakteristike. No sintagma „utjecaj bečke arhitekture“ često se primjenjuje na vrlo različita rješenja. Njeno značenje nije jednoznačno niti precizno određeno, bečka arhitektura tog razdoblja vrlo je raznolika, jednako kao što se rješenja na kojima se primjenjuje pokazuju veliku raznolikost. U novije vrijeme u istraživanjima se ističu teme utjecaja naručitelja i njihove komunikacije te grafika kao sredstva komuniciranja i širenja arhitektonskih ideja. U izlaganju će te teme biti obrazložene na primjerima profane arhitekture kontinentalne Hrvatske, na dvorcu Belje te palačama u Zagrebu i Čakovcu. Naglasak je pri tome na razmatranju konteksta narudžbi izgradnje pojedinih građevina, u kojima je i objašnjenje načina prenošenja utjecaja i razloga odabira pojedinih rješenja porijeklom iz bečke arhitekture, te prijedlozi novih pristupa u istraživanjima. Cilj je preciznijim razmatranjem problematike preuzimanja utjecaja bečke arhitekture na konkretnim primjerima upotpuniti sliku odnosa centra i periferije u baroknom razdoblju, koje se pokazuje složenijim od pasivnog preuzimanja (gotovih) rješenja, i naposljetku, doprinos preciznijem smještanju arhitekture kontinentalne Hrvatske u srednjoeuropski kontekst.

profana arhitektura 18. stoljeća; bečka arhitektura baroka; naručitelj; grafički predložak

nije evidentirano

engleski

18th Century Architecture in northern Croatia in contexts of Central European Architecture – Research of Viennese Influences on selected examples (Belje, Čakovec, Zagreb)

nije evidentirano

18th century secular architecture; baroque architecture in Vienna; commissioner; graphic templates

nije evidentirano

Podaci o prilogu

189-196.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik 3. kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti

Žmegač, Andrej

Zagreb: Institut za povijest umjetnosti

978-953-6106-99-8

Podaci o skupu

3. kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti

predavanje

01.01.2013-01.01.2013

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Povijest umjetnosti