Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 494634

Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana


Petravić Tominac, Vlatka; Novotni, Dubravka; Zechner-Krpan, Vesna; Ćurić, Duška; Srečec, Siniša
Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana // Novi pekar, 10 (2010), 5; 24-28 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


Naslov
Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana
(Increase of product value by using β-glucan)

Autori
Petravić Tominac, Vlatka ; Novotni, Dubravka ; Zechner-Krpan, Vesna ; Ćurić, Duška ; Srečec, Siniša

Izvornik
Novi pekar (1332-716X) 10 (2010), 5; 24-28

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
β-glukan ; pekarski proizvodi ; funkcionalna hrana
(β-glucan ; bakery products ; functional food)

Sažetak
Zbog niza poželjnih svojstava β-glukana može se očekivati sve veća primjena ovih vlakana u proizvodnji hrane. S obzirom na to da veliki broj β-glukana potječe iz žitarica ili kvasca, uspješno ih se može primijeniti u proizvodnji raznih pekarskih proizvoda. Komercijalno dostupni koncentrati i izolati omogućuju jednostavnu primjenu β-glukana u proizvodnji. Njima se može mijenjati tekstura i struktura proizvoda, ali i poboljšati prehrambena vrijednost. Funkcionalni proizvodi sve su popularniji među potrošačima diljem Europe pa se isti trend može očekivati i u Hrvatskoj. Stoga β-glukane iz ječma, zobi i otpadnog kvasca treba smatrati važnim funkcionalnim sastojcima za pekarsku industriju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0702 - Lignani u žitaricama, uljaricama, soji i integralnim pekarskim proizvodima (Duška Ćurić, )

Ustanove
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb