Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana (CROSBI ID 167893)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Petravić Tominac, Vlatka ; Novotni, Dubravka ; Zechner-Krpan, Vesna ; Ćurić, Duška ; Srečec, Siniša Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana // Novi pekar, 10 (2010), 5; 24-28

Podaci o odgovornosti

Petravić Tominac, Vlatka ; Novotni, Dubravka ; Zechner-Krpan, Vesna ; Ćurić, Duška ; Srečec, Siniša

hrvatski

Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana

Zbog niza poželjnih svojstava β-glukana može se očekivati sve veća primjena ovih vlakana u proizvodnji hrane. S obzirom na to da veliki broj β-glukana potječe iz žitarica ili kvasca, uspješno ih se može primijeniti u proizvodnji raznih pekarskih proizvoda. Komercijalno dostupni koncentrati i izolati omogućuju jednostavnu primjenu β-glukana u proizvodnji. Njima se može mijenjati tekstura i struktura proizvoda, ali i poboljšati prehrambena vrijednost. Funkcionalni proizvodi sve su popularniji među potrošačima diljem Europe pa se isti trend može očekivati i u Hrvatskoj. Stoga β-glukane iz ječma, zobi i otpadnog kvasca treba smatrati važnim funkcionalnim sastojcima za pekarsku industriju.

β-glukan ; pekarski proizvodi ; funkcionalna hrana

nije evidentirano

engleski

Increase of product value by using β-glucan

nije evidentirano

β-glucan ; bakery products ; functional food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

10 (5)

2010.

24-28

objavljeno

1332-716X

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice