Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana (CROSBI ID 167893)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Petravić Tominac, Vlatka ; Novotni, Dubravka ; Zechner-Krpan, Vesna ; Ćurić, Duška ; Srečec, Siniša
hrvatski
Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana
Zbog niza poželjnih svojstava β-glukana može se očekivati sve veća primjena ovih vlakana u proizvodnji hrane. S obzirom na to da veliki broj β-glukana potječe iz žitarica ili kvasca, uspješno ih se može primijeniti u proizvodnji raznih pekarskih proizvoda. Komercijalno dostupni koncentrati i izolati omogućuju jednostavnu primjenu β-glukana u proizvodnji. Njima se može mijenjati tekstura i struktura proizvoda, ali i poboljšati prehrambena vrijednost. Funkcionalni proizvodi sve su popularniji među potrošačima diljem Europe pa se isti trend može očekivati i u Hrvatskoj. Stoga β-glukane iz ječma, zobi i otpadnog kvasca treba smatrati važnim funkcionalnim sastojcima za pekarsku industriju.
β-glukan ; pekarski proizvodi ; funkcionalna hrana
nije evidentirano
engleski
Increase of product value by using β-glucan
nije evidentirano
β-glucan ; bakery products ; functional food
nije evidentirano