Utjecaj udjela fenolnih tvari u pojedinim dijelovima ploda jabuka na intenzitet posmeđivanja (CROSBI ID 331830)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Erslan, Aleksandra
Piližota, Vlasta
Nedić, Nela
hrvatski
Utjecaj udjela fenolnih tvari u pojedinim dijelovima ploda jabuka na intenzitet posmeđivanja
Pri guljenju, rezanju, usitnjavanju i drugim operacijama pripreme voća i povrća dolazi do oštećenja stanica i oslobađanja unutarstaničnih sastojaka, kao npr. enzima, zbog čega oni dolaze u dodir s drugim sastojcima (fenolni spojevi, kisik). Najvažniji enzim odgovoran za promjene u minimalno obrađenom voću i povrću je polifenol-oksidaza, enzim koji dovodi do enzimskog posmeđivanja. Cilj rada je istražiti utjecaj obrade različitim otopinama na održivost dijelova kriški jabuka sorti Jonagold i Idared ispod kožice i dio uz sjemenu ložu, u cilju sprječavanja negativnih promjena boje primjenom različitih načina pakiranja i čuvanja.
fenolne tvari ; jabuke ; enzimsko posmeđivanje
nije evidentirano
engleski
The influence of phenolic substrates in different parts apples on the intensity of browning
nije evidentirano
phenolic substrates ; apples ; enzymatic browning
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
13.07.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek