Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 49447

Utjecaj udjela fenolnih tvari u pojedinim dijelovima ploda jabuka na intenzitet posmeđivanja


Erslan, Aleksandra
Utjecaj udjela fenolnih tvari u pojedinim dijelovima ploda jabuka na intenzitet posmeđivanja 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


Naslov
Utjecaj udjela fenolnih tvari u pojedinim dijelovima ploda jabuka na intenzitet posmeđivanja
(The influence of phenolic substrates in different parts apples on the intensity of browning)

Autori
Erslan, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
13.07

Godina
2000

Stranica
65

Mentor
Šubarić, Drago

Neposredni voditelj
Nedić, Nela

Ključne riječi
Fenolne tvari; jabuke; enzimsko posmeđivanje
(Phenolic substrates; apples; enzymatic browning)

Sažetak
Pri guljenju, rezanju, usitnjavanju i drugim operacijama pripreme voća i povrća dolazi do oštećenja stanica i oslobađanja unutarstaničnih sastojaka, kao npr. enzima, zbog čega oni dolaze u dodir s drugim sastojcima (fenolni spojevi, kisik). Najvažniji enzim odgovoran za promjene u minimalno obrađenom voću i povrću je polifenol-oksidaza, enzim koji dovodi do enzimskog posmeđivanja. Cilj rada je istražiti utjecaj obrade različitim otopinama na održivost dijelova kriški jabuka sorti Jonagold i Idared ispod kožice i dio uz sjemenu ložu, u cilju sprječavanja negativnih promjena boje primjenom različitih načina pakiranja i čuvanja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113001

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek