Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj udjela fenolnih tvari u pojedinim dijelovima ploda jabuka na intenzitet posmeđivanja (CROSBI ID 331830)

Ocjenski rad | diplomski rad

Erslan, Aleksandra Utjecaj udjela fenolnih tvari u pojedinim dijelovima ploda jabuka na intenzitet posmeđivanja / Piližota, Vlasta (mentor); Nedić, Nela (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2000

Podaci o odgovornosti

Erslan, Aleksandra

Piližota, Vlasta

Nedić, Nela

hrvatski

Utjecaj udjela fenolnih tvari u pojedinim dijelovima ploda jabuka na intenzitet posmeđivanja

Pri guljenju, rezanju, usitnjavanju i drugim operacijama pripreme voća i povrća dolazi do oštećenja stanica i oslobađanja unutarstaničnih sastojaka, kao npr. enzima, zbog čega oni dolaze u dodir s drugim sastojcima (fenolni spojevi, kisik). Najvažniji enzim odgovoran za promjene u minimalno obrađenom voću i povrću je polifenol-oksidaza, enzim koji dovodi do enzimskog posmeđivanja. Cilj rada je istražiti utjecaj obrade različitim otopinama na održivost dijelova kriški jabuka sorti Jonagold i Idared ispod kožice i dio uz sjemenu ložu, u cilju sprječavanja negativnih promjena boje primjenom različitih načina pakiranja i čuvanja.

fenolne tvari ; jabuke ; enzimsko posmeđivanje

nije evidentirano

engleski

The influence of phenolic substrates in different parts apples on the intensity of browning

nije evidentirano

phenolic substrates ; apples ; enzymatic browning

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

13.07.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti