Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 494211

Hrvatska i susjedi : Kako Hrvatsku doživljavaju u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji


Skoko, Božo
Hrvatska i susjedi : Kako Hrvatsku doživljavaju u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji, Zagreb: AGM, 2010 (monografija)


Naslov
Hrvatska i susjedi : Kako Hrvatsku doživljavaju u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji
(Croatia and Its Neighbors : How is Croatia perceived in Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Macedonia, Slovenia and Serbia)

Autori
Skoko, Božo

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
AGM

Grad
Zagreb

Godina
2010

Stranica
196

ISBN
978-953-174-384-6

Ključne riječi
Hrvatska; susjedi; odnosi; imidž; percepcija; regija
(Croatia; neighbors; relations; image; perception; region)

Sažetak
Ovo je prva knjiga koja se analitički bavi međusobnim odnosima država nastalih raspadom bivše Jugoslavije te koja znanstveno istražuje imidž Hrvatske u regiji, dvadeset godina nakon početka raspada Jugoslavije te desetak godina od završetka svih međusobnih sukoba. Knjiga je podijeljena u dvije velike cjeline. Prva se bavi međusobnim odnosima država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije te analizira društveno-povijesni kontekst raspada Jugoslavije, osamostaljenja Hrvatske i drugih država, njihove samostalne putove te pokušaje međusobne suradnje. Također se bavi dosadašnjim istraživanjima etničke distance, stereotipa i percepcije na ovim prostorima, stavljajući poseban naglasak na hrvatsko-srpske odnose, koji su često kroz povijest diktirali i sveukupnost odnosa u regiji. Druga cjelina donosi rezultate dva opsežna istraživanja, koja je autor proveo na prostoru bivše Jugoslavije, a koja se bave imidžom Hrvatske. Prvo je opsežno terensko istraživanje javnog mnijenja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. A drugo se odnosi na analizu medijskog izvještavanja o Hrvatskoj u tim državama. Riječ je o najvećim do sada provedenim takvim istraživanjima na ovim prostorima, koje je autor koristio prvenstveno za potrebe svog doktorata, a u knjizi su objavljeni najatraktivniji i najvažniji rezultati. Tako nam ovaj dio knjige otvara riznicu zanimljivih, korisnih i potrebnih informacija o međusobnoj percepciji država i naroda te položaju Hrvatske u regiji. Rezultati koje donosi ova knjiga otkrivaju goleme potencijale, ali i prepreke u međusobnim odnosima te ukazuje na mogućnosti jačanja tih odnosa te kvalitetnijeg upravljanja imidžom Hrvatske u regiji. Ova knjiga nam daje jasnu sliku o tome kakav su utjecaj ostavili raspad Jugoslavije, srbijanska agresija, rat u Bosni i Hercegovini i obrambeni rat u Hrvatskoj na međusobnu percepciju, odnosno s kakvim predrasudama i naslijeđem kročimo u budućnost. Knjiga se bavi državama s kojima smo donedavno dijelili izazove zajedničkog života u okviru Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije a danas predstavljaju značajna izvozna tržišta, emitivna turistička područja te značajne političke i gospodarske partnere, s kojima ćemo - zbog zemljopisne uvjetovanosti - dijeliti i budućnost na ovim prostorima, unutar Europske unije ili neovisno o njoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Politologija, Informacijske i komunikacijske znanosti, SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
015-0152482-2476 - JAVNOST, ELITE, MEDIJI I KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA ULASKA HRVATSKE U EU (Nebojša Blanuša, )

Ustanove
Fakultet političkih znanosti, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božo Skoko (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Skoko, Božo
Hrvatska i susjedi : Kako Hrvatsku doživljavaju u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji, Zagreb: AGM, 2010 (monografija)
Skoko, B. (2010) Hrvatska i susjedi : Kako Hrvatsku doživljavaju u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Zagreb, AGM.
@book{book, author = {Skoko, B.}, collectioneditor = {Cvitan, Grozdana}, year = {2010}, pages = {196}, keywords = {Croatia, neighbors, relations, image, perception, region}, isbn = {978-953-174-384-6}, title = {Croatia and Its Neighbors : How is Croatia perceived in Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Macedonia, Slovenia and Serbia}, keyword = {Croatia, neighbors, relations, image, perception, region}, publisher = {AGM}, publisherplace = {Zagreb} }