Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (CROSBI ID 569187)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Giacometti, Jasminka
hrvatski
Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre
Funkcionalna hrana ima važnu ulogu u promociji zdravlja. Smjernice Svjetske zdravstve organizacije (WHO) preporučuju primjenu antioksidansima bogate hrane kao što su polifenolima bogata čokolada i ostali kakao proizvodi. Provedena istraživanja učinkovitosti kakao proizvoda na bolestima krvožilnog sustava (KVB) ukazala su na mogućnost primjene kakao proizvoda kao funkcionalne hrane u prevenciji i liječenju KVB. Malo se zna o učinkovitosti kakao proizvoda na bolesti jetre. Prehrana i stil života glavni su uzročnici povećane pojavnosti metaboličkog sindroma i posljedično bolesti jetre industrijaliziranog svijeta. U patogenezi i napredovanju bolesti jetre oksidativni stres ima ključnu ulogu, a za koju nema standarne pojedinačne terapije. Dokazana učinkovitost sastojaka smjese kakao polifenola upućuje na mogućnost samostalne primjene ili zajedničke sa konvencionalnom terapijom u cilju liječenja bolesti nastale oštećenjem jetre. Ovim predavanjem će biti obuhvaćeno istraživanje učinkovitosti primjene kakao polifenola na tijek regeneracije jetre, provedeno na eksperimentalnom animalnom modelu akutno-izazvanog oštećenja jetre.
čokolada; kakao polifenoli; oštećenje jetre; antioksidativni kapacitet; citokini
nije evidentirano
engleski
Potential applications of cocoa polyphenols in inhibition of liver fibrosis
nije evidentirano
chocolate; cocoa polyphenols; liver damage; antioxidant capacity; cytokines
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
17.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije
pozvano predavanje
03.11.2010-06.11.2010
Malinska, Hrvatska