Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 492869

Koncepti mrežnih RTK rješenja


Premužić, Margareta; Šugar, Danijel; Marjanović, Marijan
Koncepti mrežnih RTK rješenja // GIS, fotogrametrija i daljinska istraživanja u službi geodezije i geoinformatike / Markovinović, Danko (ur.).
Zagreb: Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2010. str. 174-186 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Koncepti mrežnih RTK rješenja
(Concepts of network RTK solutions)

Autori
Premužić, Margareta ; Šugar, Danijel ; Marjanović, Marijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
GIS, fotogrametrija i daljinska istraživanja u službi geodezije i geoinformatike / Markovinović, Danko - Zagreb : Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2010, 174-186

ISBN
978-953-55915-1-1

Skup
III. Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije "GIS, fotogrametrija i daljinska istraživanja u službi geodezije i geoinformatike"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22-23.10.2010.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mrežni RTK; diferencijalne korekcije; FKP; VRS; MAC; CORS; RTCM
(Network RTK; differential corrections; FKP; VRS; MAC; CORS; RTCM)

Sažetak
Umrežavanjem referentnih GNSS stanica, zajedničkom obradom i računanjem korekcija znatno se povećavaju mogućnosti modeliranja pogrešaka ovisnih o udaljenosti u RTK metodi pozicioniranja. Prednosti koje se na taj način postižu su: povećana točnost pozicioniranja, skraćeno vrijeme inicijalizacije, opažanje za vrijeme jačih atmosferskih utjecaja. Međusobna udaljenost referentnog i pokretnog GNSS prijamnika kod klasične RTK metode doseže do 10 odnosno 20 km, a umrežavanjem permanentnih stanica ta se udaljenost povećava na 70-100 km. Za potrebe računanja i distribucije mrežnih RTK korekcija razvijeno je više koncepata koji osiguravaju homogenu točnost pozicioniranja. Zbog njihove aktualnosti i implementacije u aktivnim GNSS mrežama u Europi i svijetu prikazane su osnove FKP, VRS i MAC koncepata. Prikazane su i mogućnosti primjene koncepata mrežnih RTK rješenja kako na strani korisnika (rover) tako i na strani sustava umreženih GNSS CORS stanica, te su izloženi RTCM formati za odašiljanje podataka koji omogućavaju primjenu različitih koncepata mrežnih rješenja u svrhu što boljeg modeliranja pogrešaka i poboljšanja točnosti mjerenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-0072284-2287 - Geopotencijal i geodinamika Jadrana (Geo++Adria) (Tomislav Bašić, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb