Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Što možemo naučiti iz analize radova i istraživanja o nasilju nad djecom u obitelji objavljenih u Hrvatskoj od 1985. do 2009. godine? (CROSBI ID 167468)

Prilog u časopisu | prethodno priopćenje

Ajduković, Marina ; Ogresta, Jelena Što možemo naučiti iz analize radova i istraživanja o nasilju nad djecom u obitelji objavljenih u Hrvatskoj od 1985. do 2009. godine? // Dijalog i društvo, 12 (2010), 1/2; 41-66

Podaci o odgovornosti

Ajduković, Marina ; Ogresta, Jelena

hrvatski

Što možemo naučiti iz analize radova i istraživanja o nasilju nad djecom u obitelji objavljenih u Hrvatskoj od 1985. do 2009. godine?

Cilj ovog rada je prikazati i kritički analizirati ključna obilježja objavljenih tekstova (knjiga i članaka) iz područja nasilja nad djecom u obitelji u razdoblju od 1985. do 2009. godine. U analizu je uključeno 162 jedinica analize: 11 autorskih knjiga i 151 članak od kojih je 97 objavljeno u časopisima a 54 u zbornicima radova i knjigama. Najveći broj radova je objavljen u razdoblju od 2000. do 2004. kad objavljen 79 radova odnosno 48, 7% ukupne stručne produkcije u razdoblju od 25 godina. Najviše tekstova je posvećeno pojavnim oblicima, razumijevanju psihosocijalnih aspekata nasilja nad djecom u obitelji, uzrocima i posljedicama nasilja (24, 7%) te odnosu stručnjaka i društvenoj odgovornost pojedinih sustava u pristupu zlostavljanoj djeci (19, 1%). Isti broj radova (19, 1%) se odnosi na intervencije odnosno otkrivanje, prevenciju i tretman nasilja nad djecom u obitelji. Na pravne aspekte nasilja se odnosi 16, 0% radova. Analiza objavljenih članaka i knjiga pokazala je da profesionalna javnost ima dobar uvid u pojavne oblike, uzroke, neposredne i dugoročne posljedice nasilja nad djecom u obitelji. Također postoji dobro i dostupno znanje kako prepoznati pojedine oblike nasilja nad djecom u obitelji, kako reagirati kad se nasilje prepozna i kako voditi prvi ili/i forenzični intervju sa zlostavljanim djetetom. Ono što nedostaje su opis i evaluacija intervencija. Analiza je također omogućila bolji uvid u poteškoće u istraživačkoj praksi koje se očituju u neujednačenim definicijama „predmeta“ mjerenja, različitim mjernim instrumentima (upitnicima i skalama) te nereprezentativnim uzorcima. To otežava uspoređivanje podataka i praćenje kretanja i rasprostranjenosti pojave. Na kraju teksta su preporuke o mogućem unapređivanju istraživanja kao „kamena temeljca“ djelotvorne nacionalne strategije prevencije i neposredne zaštite djece od nasilja u obitelji.

nasilje nad djecom u obitelji; bibliografija; istraživanja

nije evidentirano

engleski

What Can We Learn from the Analysis of Works and Research on Violence against Children in Families Published in Croatia from 1985 to 2009?

nije evidentirano

violence against children in families; bibliography; research

nije evidentirano

Podaci o izdanju

12 (1/2)

2010.

41-66

objavljeno

1332-3210

Povezanost rada

Psihologija