VIBRACIJSKA SPEKTROSKOPSKA ANALIZA STEROLA U MASLINOVIM ULJIMA (CROSBI ID 361996)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Smolić, Tomislav
Meić, Zlatko ; Hrenar, Tomica
hrvatski
VIBRACIJSKA SPEKTROSKOPSKA ANALIZA STEROLA U MASLINOVIM ULJIMA
Izvršena je djelomična asignacija vibracijskih spektara kolesterola i β-sitosterola na temelju vibracijskih izotopnih pomaka u FTIR i Ramanovim spektrima deuteriranih izotopologa kolesterola. Asignacija je potvrđena kvantno-kemijskim izračunom harmonijskih vibracijskih spektara. U FTIR spektru kolesterola i β-sitosterola jednoznačno je opisana i asignirana intenzivna i specifična vibracijska vrpca pri 1365 cm‒1 koja predstavlja vibraciju tetracikličkog sterolnog prstena. Analiza glavnih komponenata provedena je na skupu ATR spektara za 90 uzoraka ekstra djevičanskih maslinovih ulja s raznih lokaliteta srednje Dalmacije, dobivenih iz različitih sorata u dva stadija zrelosti maslina, radi određivanja razlika između njihovih spektara te klasifikacije. Interpretacija prve tri glavne komponente pokazuje da je razlika između pojedinih skupina ponajviše uvjetovana različitom koncentracijom masnih kiselina. Rezultat je potvrđen izračunom linearne korelacije između ATR spektara metilnih estera dominirajućih masnih kiselina i glavnih komponenata skupa ATR spektara maslinovih ulja. Radi potvrđivanja mogućnosti praćenja koncentracije sterola korištenjem vrpce pri 1365 cm‒1, provedena je analiza glavnih komponenata na ATR spektrima maslinovih ulja dopiranih kolesterolom. Izračunate korelacije između ATR spektra kolesterola i glavnih komponenata ATR spektara dopiranih maslinovih ulja pokazuju da treća glavna komponenta opisuje promjenu koncentracije kolesterola. Analizom te glavne komponente uočena je jasna promjena u vrpci pri 1365 cm‒1, čime je potvrđen njen značaj za praćenje promjena koncentracije sterola.
FTIR; Raman; steroli; maslinovo ulje; PCA
nije evidentirano
engleski
VIBRATIONAL SPECTROSCOPIC ANALYSIS OF STEROLS IN OLIVE OILS
nije evidentirano
FTIR; Raman; sterols; olive oil; PCA
nije evidentirano
Podaci o izdanju
119
11.05.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb