Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 491994

Razdioba prava i obveza država u slučaju onečišćenja morskog okoliša s brodova, u skladu s odredbama Konvencije UN o pravu mora


Fabijanić Gagro, Sandra
Razdioba prava i obveza država u slučaju onečišćenja morskog okoliša s brodova, u skladu s odredbama Konvencije UN o pravu mora // Zbornik radova Pravnog fakulteta u Splitu, 45 (2008), 2; 409-427 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Razdioba prava i obveza država u slučaju onečišćenja morskog okoliša s brodova, u skladu s odredbama Konvencije UN o pravu mora
(Division Of Rights And Obligations According To The UN Convention On The Law Of The Sea In The Case Of Pollution Of The Maritime Environment)

Autori
Fabijanić Gagro, Sandra

Izvornik
Zbornik radova Pravnog fakulteta u Splitu (0584-9063) 45 (2008), 2; 409-427

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Onečišćenje morskog okoliša; Konvencija UN o pravu mora; država zastave broda; obalna država; država luke
(Marine environment pollution; UN Convention on the Law of the Sea; flag state; coastal state; port state)

Sažetak
Onečišćenja u smislu bilo kojih oblika ljudskih aktivnosti koje mogu izazvati nepopravljive promjene i štetu na prirodnom okolišu, predstavljaju jedan od značajnijih problema današnjice. Čovjekovo izravno ili neizravno unošenje tvari ili energije u morski okoliš koje rezultira različitim posljedicama, kao što su šteta živim bogatstvima i životu u moru, ugrožavanje ljudskog zdravlja i ometanje pomorskih djelatnosti, smatramo onečišćenjem morskog okoliša. Jedan od načina njegove devastacije jesu i onečišćenja s brodova. U odnosu na materiju onečišćenja morskog okoliša i položaj broda nakon počinjenog onečišćenja, brod može biti podvrgnut vlasti obalne države, države zastave broda ili države luke u koju je nakon onečišćenja uplovio. Svaka od tih država prema Konvenciji UN o pravu mora ima određena prava i obveze u provedbi i primjeni pravila za zaštitu morskog okoliša.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Sandra Fabijanić Gagro, (260576)

Časopis indeksira:


  • HeinOnline