Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 491990

Pravna priroda i politička pozadina oružanih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini


Fabijanić Gagro, Sandra; Vukas, Budislav
Pravna priroda i politička pozadina oružanih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini // Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, 58 (2008), 5; 1159-2000 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Pravna priroda i politička pozadina oružanih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini
(Legal nature and political background of the armed conflict in Croatia and Bosnia and Herzegovina)

Autori
Fabijanić Gagro, Sandra ; Vukas, Budislav

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu (0350-2058) 58 (2008), 5; 1159-2000

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Oružani sukobi; kvalifikacija sukoba; raspad Jugoslavije; stvaranje samostalne i suverene Republike Hrvatske 1990.-1992; stvaranje BiH; Domovinski rat; jugoslavenska kriza; Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju
(Breakup of Yugoslavia; establishment of independent and sovereign Republic of Croatia 1990-1992; establishment of Bosnia and Herzegovina; Croatian war of independence; Yugoslav crisis; International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia)

Sažetak
Problematiku jugoslavenske krize početkom 90-tih godina prošlog stoljeća moramo promatrati u kontekstu složenih promjena cjelokupnog sustava međunarodnih odnosa i sloma komunizma u tom vremenu, što povlači posljedicu ustrojavanja novog sustava međunarodnih odnosa. Brojni su razlozi koji su doveli do raspada SFRJ, te posljedično razvoja novih političkih ideja, koje su se početkom 90-tih uobličile u konkretnim zahtjevima za osamostaljenjem bivših jugoslavenskih republika. Na žalost, taj je proces na ovim prostorima prerastao u otvorene oružane sukobe, prve takvog tipa na europskom tlu nakon II. svjetskog rata. Specifičan kontekst konstituiranja novih samostalnih i neovisnih država ostavio je otvorena pitanja međunarodnog humanitarnog prava, odnosno prava oružanih sukoba. U kojem su trenutku pojedini sukobi mijenjali kvalifikaciju iz nemeđunarodnih u međunarodne, ili obrnuto, predmet je prijepora u znanstvenoj literaturi. Kroz sagledavanje povijesnog konteksta, pravnih činjenica, relevantnih dokumenata, ali i opsežne prakse Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju, te Međunarodnog suda u radu je iznijet pregled promjena i zaključci koji su imali utjecaja na međunarodnopravnu kvalifikaciju oružanih sukoba na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • HeinOnline