Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 491377

Testiranje primjenjivosti digitalnih senzornih kamera za praćenje divljači i ostalih životinjskih vrsta


Tomljanović, Kristijan; Grubešić, Marijan; Krapinec, Krešimir
Testiranje primjenjivosti digitalnih senzornih kamera za praćenje divljači i ostalih životinjskih vrsta // Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 5 - 6 / 2010 (2010), 287-292 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)


Naslov
Testiranje primjenjivosti digitalnih senzornih kamera za praćenje divljači i ostalih životinjskih vrsta
(Testing the applicability of the digital camera sensor for monitoring wildlife and other animal species)

Autori
Tomljanović, Kristijan ; Grubešić, Marijan ; Krapinec, Krešimir

Izvornik
Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva (0373-1332) 5 - 6 / 2010 (2010); 287-292

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo

Ključne riječi
Automatska digitalna fotokamera; divljač; lovište; prebrojavanje
(Automatic digital camera; games; hunting ground; couning)

Sažetak
Zakonska je obveza lovoovlaštenika, bez obzira radi li se o državnim ili zajedničkim lovištima, provoditi redovita prebrojavanja svih vrsta divljači koje se stalno ili povremeno zadržavaju u lovištu (NN 140/05, NN 40/06 ). U praksi se to provodi češćim redovitim osmatranjem, naročito krupne divljači, te utvrđivanje brojevnog stanja na temelju cjelogodišnjeg praćenja. Uporabom automatskih senzornih kamera, taj posao donekle je i olakšan. Tijekom višegodišnjeg korištenja i ispitivanja mogućnosti istih, primijećene su neke prednosti ali i nedostaci istih. Sistematsko postavljanje istih na dobro odabrane lokacije u lovištu može osigurati dobar pregled strukture spolova, kondicijskog stanja te trofejne jačine divljači, na način i sa udaljenosti koja je do sada bila nezamisliva ili teško ostvariva. Tijekom testiranja posebna se pažnja pridala ispitivanju samog senzora koji aktivira kameru. Kao rezultat provedenog istraživanja dobivene su krivulje koje ocrtavaju vjerojatnost s kojom će prolaz divljači biti evidentiran na određenoj udaljenosti. Isto tako uspoređivani su kutovi pod kojima senzor reagira te je utvrđeno da i u tom segmentu postoje statistički značajne razlike obzirom na različite udaljenosti ali i različite strane s kojih se očekuje nailazak divljači. Uspoređene su i iskoristive fotografije snimljene senzorom sa onima snimljenim u zadanim intervalima. Kao prilog prikazane su i fotografije nekih rijetkih, teško vidljivih ili zaštićenih životinjskih vrsta koje su svaka na svoj način od većeg ili manjeg utjecaja na lovno gospodarenje nekog područja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
068-0532400-0712 - Utjecaj staništa na prirast i tjelesni razvoj divljači (Marijan Grubešić, )

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts
  • Scopus
  • Forestry abstracts