Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 491207

Strukturni i nestrukturni padeži u hrvatskom jeziku


Mihaljević, Milan
Strukturni i nestrukturni padeži u hrvatskom jeziku // Sintaksa padeža / Birtić, Matea ; Brozović Rončević, Dunja (ur.).
Zagreb: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Filozofski fakultet Osijek, 2010. str. 179-192 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Strukturni i nestrukturni padeži u hrvatskom jeziku
(Structural and Non-Structural Cases in Croatian)

Autori
Mihaljević, Milan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Sintaksa padeža / Birtić, Matea ; Brozović Rončević, Dunja - Zagreb : Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Filozofski fakultet Osijek, 2010, 179-192

ISBN
978-953-6637-58-4

Skup
Drugi hrvatski sintaktički dani

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13-15.10.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Sintaksa; strukturni i nestrukturni padeži; hrvatski jezik; nominativ; genitiv; dativ; akuzativ; lokativ; instrumental
(Syntax; structural and non-structural cases; Croatian language; nominative; genitive; dative; accusative; locative; instrumental)

Sažetak
Autor u radu pokazuje s kakvim se problemima susrećemo kada se pokuša odrediti koji su padeži u hrvatskom jeziku strukturni, a koji nisu. Nesporan je položaj subjektnoga nominativa, akuzativa izravnog objekta te genitiva kao dopune imenici unutar imenske skupine. Ti se padeži mogu jednoznačno odrediti kao strukturni. Nesporno je i to da su svi prijedložni padeži nestrukturni. Sporna je razredba tzv. objektnoga nominativa, subjektnoga genitiva i akuzativa te osobito besprijedložnoga dativa i instrumentala. Na tim se primjerima pokazuje da mjerila za određivanje strukturnih i nestrukturnih padeža koja je predložila E. Woolford (2006.) nisu ni teorijski neutralna ni dovoljna da bi se u konkretnim primjerima odredio položaj tih padeža. U mnogim slučajevima ne može se jednoznačno odrediti je li riječ o strukturnim ili nestrukturnim padežima jer postoje različiti opisi u kojima je sintaktički položaj istih imenskih skupina u strukturi različit, a nema ni suglasnosti oko toga mijenja li se pri promjeni strukture i tematska uloga imenske skupine ili samo njezin sintaktički položaj. Mjerila E. Woolford daju u različitim pristupima za isti padež u istoj konstrukciji različit rezultat. Prema jednom opisu mora se taj padež smatrati strukturnim, a prema drugome nestrukturnim padežom. Upitno je je li i samo razlikovanje strukturnih i nestrukturnih padeža teorijski neutralno ili je svojstveno samo nekim teorijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
090-0900998-0995 - Gramatika hrvatskoga crkvenoslavenskog jezika (Milan Mihaljević, )

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Milan Mihaljević, (79274)