Usporedba konvekcijskog, vakuum i mikrovalnog sušenja klorpropamida (CROSBI ID 464295)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Arapović, Aleksandra ; Skansi, Darko ; Tomas, Srećko
hrvatski
Usporedba konvekcijskog, vakuum i mikrovalnog sušenja klorpropamida
Istraživana je kinetika konvekcijskog, vakuum i mikrovalnog sušenja farmaceutskog proizvoda klorpropamida u laboratorijskim sušionicima. Mjerenja su provedena u temperaturnom intervalu od 40 do 100 °C, odnosno intervalu snage mikrovalnog grijanja od 138 do 182 W/kg suhog materijala, ovisno o korištenoj metodi. Kao usporedbena vrijednost uzeta je temperatura od 60 °C, koju postiže uzorak u mikrovalnom sušioniku pri snazi od 182 W/kg suhog materijala. Gravimetrijskom metodom mjeren je gubitak mase vlažnog uzorka tijekom procesa sušenja, a dobiveni rezultati su aproksimirani eksopnencijalnim matematičkim modelom uz visok stupanj korelacije. Istovremeno je mjerena i temperatura uzorka. Brzina sušenja i vrijeme trajanja procesa ovise o temperaturi zračne struje odnosno snazi mikrovalnog grijanja te o apsolutnom tlaku za vakuum sušionik. Veće brzine, odnosno kraća vremena trajanja procesa sušenja odgovaraju višoj temperaturi odnosno snazi mikrovalnog grijanja te nižem apsolutnom tlaku u vakuum sušioniku. Rezultati su pokazali da je za sušenje klorpropamida najpovoljnije vakuum sušenje, zatim slijedi mikrovalno i na kraju konvekcijsko sušenje, obzirom na brzinu i vrijeme sušenja.
vakuum sušenje; konvekcijsko sušenje; mikrovalno sušenje; klorpropamid
nije evidentirano
engleski
Comprasion of the convective, vacuum and microwave drying chlorpropamide
nije evidentirano
vacuum drying; convective drying; microwave drying; chlorpropamide
nije evidentirano
Podaci o prilogu
91-x.
1996.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
8. Ružičkini dani - Knjiga sažetaka
Kljajić, Filip
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
Podaci o skupu
8.Ružičkini dani
poster
27.06.1996-28.06.1996
Bizovac, Hrvatska