Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 491026

Izotopni sastav oborina na području Hrvatske i Slovenije


Krajcar Bronić, Ines; Horvatinčić, Nada; Vreča, Polona; Barešić, Jadranka; Obelić, Bogomil; Sironić, Andreja
Izotopni sastav oborina na području Hrvatske i Slovenije // Meteorološki izazovi današnjice
Zagreb, Hrvatska: Hrvatsko meteorološko društvo, 2010. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 491026 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izotopni sastav oborina na području Hrvatske i Slovenije
(Isotopic composition of precipitation from Croatia and Slovenia)

Autori
Krajcar Bronić, Ines ; Horvatinčić, Nada ; Vreča, Polona ; Barešić, Jadranka ; Obelić, Bogomil ; Sironić, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Meteorološki izazovi današnjice / - Zagreb, Hrvatska : Hrvatsko meteorološko društvo, 2010

Skup
Meteorološki izazovi današnjice - Znanstveno-stručni skup povodom 45. obljetnice Hrvatskoga meteorološkog društva

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 9-10.11.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
izotopi; 2H; 18O; tricij; oborine; Hrvatska; Slovenija
(isotopes; 3H; 2H; 18O; precipitation; Croatia; Slovenia)

Sažetak
Oborine su glavni izvor obnavljanja podzemnih vodenih spremnika, a kako je oborina obilježena svojim izotopnim sastavom, poznavanje istog i mjerenje izotopnog sastava podzemnih i izvorskih voda može dati odgovore na pitanja porijekla podzemnih voda, vremenu i području prihranjivanja, sezonske ovisnosti prihranjivanja, srednjem vremenu zadržavanja i slično, a mogu se dobiti i podaci o veličini vodonosnika, brzini miješanja i cirkulacije vode, kao i o starosti vode. Monitoring izotopa u atmosferi može također pomoći u proučavanju kretanja zračnih masa i u proučavanju utjecaja ljudskog djelovanja na atmosferu. Poznavanje sadržaja izotopa u prirodnim vodama može se primijeniti i u kontroli porijekla i kvalitete pitkih voda koje se prodaju kao "izvorna prirodna voda" i slično. Praćenje izotopnog sastava oborina uključuje praćenje sadržaja stabilnih izotopa vodika (2H ili deuterij) i kisika (18O) i radioaktivnog izotopa vodika (3H ili tricij). Prostorna i vremenska raspodjela izotopnog sastava oborina određena je porijeklom i strujanjem zračnih masa, geografskim karakteristikama područja (geografska širina, udaljenost od oceana, nadmorska visina), kao i temperaturom, količinom oborina, vlagom u zraku, isparavanjem i njihovim sezonskim promjenama. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) pokrenule su 1961. program Global Network of Isotopes in Precipitation (GNIP) kojim se prati izotopni sastav mjesečnih oborina (uz klimatološke podatke: količinu oborina, temperaturu zraka i vlažnost) diljem svijeta. U GNIP programu sudjeluju Institut "Ruđer Bošković" od 1976. godine, te Institut "Jožef Stefan" od 1981. godine. U Hrvatskoj se izotopni sastav oborina redovito prati u Zagrebu, dok se povremeno u kraćim razdobljima pratio sastav oborina na Plitvičkim jezerima, te duž obale Jadranskog mora (Rijeka, Malinska, Zadar, Zavižan, Komiža, Dubrovnik). U Sloveniji se monitoring provodi redovno u Ljubljani i Portorožu, a u kraćem razdoblju pratio se izotopni sastav oborina i u Kozini. U ovom radu će se prikazati rezultati praćenja izotopnog sastava oborina na postojama na području Hrvatske i Slovenije, kao i korelacije među različitim izotopnim i klimatološkim parametrima. Ustanovljene su razlike između kontinentalnih i morskih postaja, kao i razlike uzrokovane nadmorskom visinom postaja i blizinom mora, a uočen je i utjecaj miješanja zračnih masa porijekla s Atlantika i iz istočnog Mediterana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, Geologija, KemijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982709-2741 - Prirodni radioizotopi u istraživanju krških ekosustava i datiranju (Horvatinčić, Nada, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Krajcar Bronić, Ines; Horvatinčić, Nada; Vreča, Polona; Barešić, Jadranka; Obelić, Bogomil; Sironić, Andreja
Izotopni sastav oborina na području Hrvatske i Slovenije // Meteorološki izazovi današnjice
Zagreb, Hrvatska: Hrvatsko meteorološko društvo, 2010. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Krajcar Bronić, I., Horvatinčić, N., Vreča, P., Barešić, J., Obelić, B. & Sironić, A. (2010) Izotopni sastav oborina na području Hrvatske i Slovenije. U: Meteorološki izazovi današnjice.
@article{article, year = {2010}, keywords = {izotopi, 2H, 18O, tricij, oborine, Hrvatska, Slovenija}, title = {Izotopni sastav oborina na podru\v{c}ju Hrvatske i Slovenije}, keyword = {izotopi, 2H, 18O, tricij, oborine, Hrvatska, Slovenija}, publisher = {Hrvatsko meteorolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, year = {2010}, keywords = {isotopes, 3H, 2H, 18O, precipitation, Croatia, Slovenia}, title = {Isotopic composition of precipitation from Croatia and Slovenia}, keyword = {isotopes, 3H, 2H, 18O, precipitation, Croatia, Slovenia}, publisher = {Hrvatsko meteorolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font