Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Reološke promjene tijekom fermentacije acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka (CROSBI ID 464293)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna ; Slačanac, Vedran ; Moslavac, Tihomir Reološke promjene tijekom fermentacije acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka // 32. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.). Zagreb: Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996. str. 34-34-x

Podaci o odgovornosti

Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna ; Slačanac, Vedran ; Moslavac, Tihomir

hrvatski

Reološke promjene tijekom fermentacije acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka

Reološka svojstva gruša jedan su od osnovnih parametara kvalitete fermen-tiranih mliječnih proizvoda. Grušanje mlijeka odvija se uslijed snižavanja pH tijekom fermentacije. Uvjetovano je demineralizacijom kazeinskog kompleksa i otpuštanjem vode iz micelijske mreže kazeinata uslijed povećane koncentracije H+-iona. U radu su praćene promjene reoloških parametara tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka. Svrha rada bio je utvrditi razlike kod promjena strukture gruša kozjeg i kravljeg mlijeka i te razlike komparirati s brzinama fermentacije. I kozje i kravlje acidofilno mlijeko nenewtonovske su tekućine, koje tijekom fermentacije postepeno poprimaju svojstva karateristična za pseudoplastične (tiksotropne) tekućine. Grušanje i kozjeg i kravljeg acidofila započinje u trećem satu fermentacije. Pokazalo se da znatnije promjene reoloških svojstava kozjeg mlijeka nastupaju kod znatno nižeg pH nego kravljeg mljeka. Porast prividnog viskoziteta kozjeg acidofilnog mlijeka je ujednačeniji i proporcionalan je padu pH. I na kraju fermentacije kozje acidofilno mlijeko je nižeg prividnog viskoziteta od kravljeg, te ujednačenije strukture gruša bez grudica i izdvojene sirutke. Određivanje je vršeno i nakon tri dana skladištenja gotovih proizvoda. Primjećeno je da se tijekom skladištenja na +4 0C bitno poboljšavaju reološka svojstva kozjeg acidofilnog mlijeka (ono postaje konzistentnije). Promjena konzistencije kravljeg acidofilnog mlijeka uvjetovana skladištenjem neznatna je ili je uopće nema.

kozje mlijeko; kravlje mlijeko; acidofilno mlijeko; fermentacija; reološka svojstva

nije evidentirano

engleski

Rheological changes during fermentation of goat and cow acidophilus milk

nije evidentirano

goat milk; cow milk; acidophilus milk; fermentation; rheological properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

34-34-x.

1996.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

32. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Tratnik, Ljubica

Zagreb: Hrvatsko mljekarsko društvo

Podaci o skupu

32. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA

poster

28.11.1996-30.11.1996

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano