Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 490681

Položaj dobrovoljaca iz iseljeništva u srbijanskoj vojsci prema dokumentima iz ostavštine dr. Ante Trumbića (1914.-1918.)


Hrstić, Ivan
Položaj dobrovoljaca iz iseljeništva u srbijanskoj vojsci prema dokumentima iz ostavštine dr. Ante Trumbića (1914.-1918.) // Društvena istraživanja, 21 (2012), 1; 239-258 doi:10.5559/di.21.1.13 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Položaj dobrovoljaca iz iseljeništva u srbijanskoj vojsci prema dokumentima iz ostavštine dr. Ante Trumbića (1914.-1918.)
(Position of Emigrant Volunteers in the Serbian Army According to Documents from the Ante Trumbic Archives (1914 - 1918))

Autori
Hrstić, Ivan

Izvornik
Društvena istraživanja (1330-0288) 21 (2012), 1; 239-258

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Iseljeništvo; Prvi svjetski rat; dobrovoljački pokret; Jugoslavenski odbor; srbijanska vojska
(Emigration; First World War; volunteer movement; Yugoslav Commitee; serbian army)

Sažetak
U radu se, prema dokumentaciji koja se nalazi u arhivskoj ostavštini dr. Ante Trumbića u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu, analizira dobrovoljački pokret među hrvatskim iseljenicima za srbijansku vojsku u Prvom svjetskom ratu te istražuje njihov položaj ondje. Dobrovoljci su se javljali najviše iz Sjeverne i Južne Amerike, Australije te Novog Zelanda, a aktivno su pristupili vojsci na Solunskom bojištu. Srbijanska vojska ih je po dolasku uključivala u već postojeće postrojbe, unatoč zalaganju Jugoslavenskog odbora da se osnuje posebna postrojba, koja bi simbolizirala političku želju južnih Slavena iz Austro-Ugarske Monarhije za ujedinjenjem s Kraljevinom Srbijom. Srbijanska vlada i vojska vodile su dvostruku politiku po pitanju dobrovoljaca. Javno su proklamirali ravnopravnost i jednakost svih vojnika i dobrovoljaca te izdavali zapovijedi u tom smislu, a u isto vrijeme časnicima upućivanima u iseljeništvo na agitaciju davali su tajne upute da od Hrvata prave ''dobre Srbe''. Jugoslavenski odbor nisu upućivali u aktivnosti oko prikupljanja dobrovoljaca i njihovog djelovanja u vojsci, gdje su oni bili često zlostavljani. Kada bi se dobrovoljci pobunili bili bi zatvoreni, a nakon završetka rata veliki broj ih se vratio u zemlje iz kojih su došli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1940657-0654 - Povijesni atlas gradova-povijesni identitet i suvremeni razvoj hrvatskih gradova (Mirela Altić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivan Hrstić, (302503)

Časopis indeksira:


  • Current Contents Connect (CCC)
  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Citati