Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Položaj dobrovoljaca iz iseljeništva u srbijanskoj vojsci prema dokumentima iz ostavštine dr. Ante Trumbića (1914.-1918.) (CROSBI ID 167173)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Hrstić, Ivan Položaj dobrovoljaca iz iseljeništva u srbijanskoj vojsci prema dokumentima iz ostavštine dr. Ante Trumbića (1914.-1918.) // Društvena istraživanja : časopis za opća društvena pitanja, 21 (2012), 1; 239-258. doi: 10.5559/di.21.1.13

Podaci o odgovornosti

Hrstić, Ivan

hrvatski

Položaj dobrovoljaca iz iseljeništva u srbijanskoj vojsci prema dokumentima iz ostavštine dr. Ante Trumbića (1914.-1918.)

U radu se, prema dokumentaciji koja se nalazi u arhivskoj ostavštini dr. Ante Trumbića u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu, analizira dobrovoljački pokret među hrvatskim iseljenicima za srbijansku vojsku u Prvom svjetskom ratu te istražuje njihov položaj ondje. Dobrovoljci su se javljali najviše iz Sjeverne i Južne Amerike, Australije te Novog Zelanda, a aktivno su pristupili vojsci na Solunskom bojištu. Srbijanska vojska ih je po dolasku uključivala u već postojeće postrojbe, unatoč zalaganju Jugoslavenskog odbora da se osnuje posebna postrojba, koja bi simbolizirala političku želju južnih Slavena iz Austro-Ugarske Monarhije za ujedinjenjem s Kraljevinom Srbijom. Srbijanska vlada i vojska vodile su dvostruku politiku po pitanju dobrovoljaca. Javno su proklamirali ravnopravnost i jednakost svih vojnika i dobrovoljaca te izdavali zapovijedi u tom smislu, a u isto vrijeme časnicima upućivanima u iseljeništvo na agitaciju davali su tajne upute da od Hrvata prave ''dobre Srbe''. Jugoslavenski odbor nisu upućivali u aktivnosti oko prikupljanja dobrovoljaca i njihovog djelovanja u vojsci, gdje su oni bili često zlostavljani. Kada bi se dobrovoljci pobunili bili bi zatvoreni, a nakon završetka rata veliki broj ih se vratio u zemlje iz kojih su došli.

iseljeništvo; Prvi svjetski rat; dobrovoljački pokret; Jugoslavenski odbor; srbijanska vojska

nije evidentirano

engleski

Position of Emigrant Volunteers in the Serbian Army According to Documents from the Ante Trumbic Archives (1914 - 1918)

nije evidentirano

emigration; First World War; volunteer movement; Yugoslav Commitee; serbian army

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21 (1)

2012.

239-258

objavljeno

1330-0288

10.5559/di.21.1.13

Povezanost rada

Povijest

Poveznice
Indeksiranost