Reološka i senzorska svojstva mliječnih čokolada nekih domaćih i inozemnih proizvođača (CROSBI ID 464292)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir ; Primorac, Ljiljana ; Folk, Snježana
hrvatski
Reološka i senzorska svojstva mliječnih čokolada nekih domaćih i inozemnih proizvođača
Provedena su istraživanja reoloških i senzorskih svojstava šest različitih uzoraka mliječne čokolade nekih domaćih i stranih proizvođača na tržištu u Hrvatskoj. Mjerenje reoloških svojstava mliječne čokolade provedeno je pomoću rotacionog viskozimetra Reotest 3 u rasponu brzine smicanja od 1,499 do 145,76 1/s na temperaturi 40 oC. Reološki parametri su izračunavani pomoću Casson-ovog modela. Rezultati su prikazani grafički i izračunavanjem Casson-ove granice tečenja i Casson-ovog plastičnog viskoziteta. Senzorska svojstva su određena metodom bodovanja. Rezultati su pokazali da se ispitivani uzorci razlikuju u reološkim svojstvima, reološki parametri imaju nešto manju vrijednost kod čokolade domaćih proizvođača. Po senzorskim svojstvima svi uzorci su odgovarali standardnoj kavliteti s manjim razlikama ovisno o proizvođaču.
čokolada; reološka svojstva; senzorska svojstva
nije evidentirano
engleski
Rheological and sensory properties of milk chocolates of some national and foreign producers
nije evidentirano
chocolates; rheological properties; sensory properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
143-143-x.
1996.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka 8. Ružičkini dani
Kljaić, Filip
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
Podaci o skupu
8.Ružičkini dani
poster
27.06.1996-28.06.1996
Bizovac, Hrvatska