Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 490594

Intelektualni kapital - potpora unapređenju i razvitku poslovne logistike


Ivić, Kata
Intelektualni kapital - potpora unapređenju i razvitku poslovne logistike // Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu / Segetlija, Zdenko ; Karić, Marijan (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet u Osijeku, 2010. str. 113-121 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Intelektualni kapital - potpora unapređenju i razvitku poslovne logistike
(Intellectual Capital - Support for Improvement and Development of Business Logistics)

Autori
Ivić, Kata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu / Segetlija, Zdenko ; Karić, Marijan - Osijek : Ekonomski fakultet u Osijeku, 2010, 113-121

Skup
X. međšunarodni znanstveni skup "Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu"

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Poslovna logistika; intelektualni kapital; upravljanje znanjem; tržište; razmjena
(Business logistics; intellectual capital; knowledge management; market; exchange)

Sažetak
Neizvjesnost i stalne turbulencije u gospodarstvu, na domaćem i inozemnom tržištu nameću potrebu prilagođavanja novim uvjetima poslovanja. Logistika kao djelatnost prihvaćanjem i implementacijom novih znanja (intelektualnog kapitala) u logistički proces pretpostavlja i nove ekonomičnije postupke u logističkim procesima, (fleksibilniju, kvalitetniju i vremenski brže obavljenu uslugu), a time i postizanje konkurentskih prednosti kompanije, odn. poduzeća koje se bavi logistikom. Uspjeh logistike kao djelatnosti i kvaliteta logističkih usluga danas sve više izravno ovisi o primjeni intelektualnog kapitala u poslovanju. Intelektualni kapital predstavlja strateški izvor u planiranju i kontroli kretanja, unapređivanju i plasiranju ljudi i/ili dobara, te je potpora implementaciji novih rješenja u logističkom sektoru. Poslovna logistika prihvaćena kao samostalna poduzetnička djelatnost i dio ekonomike poduzeća implementira logističke procese u poslovanju, povezuje i organizira poslovni proces u smislu protoka informacija i robe od izvora do krajnjeg korisnika. Zahtjevi za racionalnim poslovanjem, uključuju koordinaciju i povezanost svih čimbenika poslovanja (ljudski potencijali, tehnološki resursi i informacijski izvori) u jednom procesu poslovne logistike. Logistika je relativno mlada i vrlo dinamična disciplina, koja svoje djelovanje bazira na znanju i implementaciji novih znanstvenih metoda. Poznavanje posebnosti koje se odnose na kontinuiranu analizu i implementaciju intelektualnog kapitala u logističke kompanije i poduzeća izravno utječe na uspješnu organizaciju logističkih procesa, te postizanje konkurentske prednosti na domaćem i na inozemnom tržištu. Kakav će se model primijeniti ovisi o vrsti poslovne logistike, ekonomskim pokazateljima kompanije (broju radnika, prodaji, proizvodnosti, i drugim gospodarskim i društvenim okolnostima). Modeli poslovanja poslovne logistike u cilju postizanja pozitivnog poslovnog rezultata zahtijevaju kontinuirano praćenje i implementaciju novih dostignuća i znanja u procesu poslovanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
010-0000000-3353 - Maloprodaja u vrijednosnom lancu hrane (Zdenko Segetlija, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Kata Ivić, (17521)