Određivanje toplinske difuzivnosti surimija Dickersonovom metodom (CROSBI ID 88517)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kovačević, Dragan ; Kurtanjek, Želimir
hrvatski
Određivanje toplinske difuzivnosti surimija Dickersonovom metodom
Za određivanje toplinske difuzivnosti alpha surimija u temperaturnom rasponu od -20 do 20 C, izrađen je laboratorijski uređaj za određivanje alpha primjenom Dickerson-ove metode. Povezanost mjernog uređaja s računalom (PC) omogućava on-line pracenje procesa odmrzavanja, veliku frekvenciju uzorkovanja i graficku interpretaciju rezultata. Surimi je pripremljen u laboratorijskim uvjetima od srdele (Sardina pilchardus). Maseni udio vode u surimiju iznosi w=81, 5 %, alpha surimija određena je u temperaturnom području iznad Tf i iznosi alpha=1, 31 10^-7 m^2s^-1 . Vrijednost izmjerene toplinske difuzivnosti surimija dobro se slaže s literaturnom vrijednosti određenom pomoću eksperimentalnih podataka za cp, k, i rho, (alpha=1, 372 10^-7 m^2s^-1) te s vrijednostima toplinske difuzivnosti za skušu (w=78, 9%), alpha=1, 332 10^-7 m^2s^-1. Mogucnost određivanja alpha na temperaturama iznad Tf primjenom Dickersonove metode i matematičkog modela toplinske difuzivnosti, dobro slaganje eksperimentalnih podataka s literaturnim, te postignuta reprocudibilnost rezultata, potvrđuje uspješnost konstrukcijskog rješenja uređaja (posebice mjernog sustava) te odabir parametara koje definiraju uvjete i način mjerenja.
toplinska difuzivnost ; hrana ; Dickersonov postupak
nije evidentirano
engleski
Determination of heat diffusivity of surimi by Dickerson method
nije evidentirano
heat diffusivity ; food ; Dickerson method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48 (6)
1999.
231-235
objavljeno
0022-9830
1334-9090