Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija laktobacila izoliranih iz autohtonoga istarskog sira (CROSBI ID 568296)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Skelin, Andrea ; Mrkonjić Fuka, Mirna ; Redžepović, Sulejman ; Čanžek Majhenič, Andreja2 Karakterizacija laktobacila izoliranih iz autohtonoga istarskog sira // 39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem. Zagreb, 2010. str. 78-78

Podaci o odgovornosti

Skelin, Andrea ; Mrkonjić Fuka, Mirna ; Redžepović, Sulejman ; Čanžek Majhenič, Andreja2

hrvatski

Karakterizacija laktobacila izoliranih iz autohtonoga istarskog sira

Glavni cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje raznolikosti mikrobne zajednice laktobacila u istarskom siru te prikupljanje detaljno genetički definiranih sojeva. Uzorkovanje mlijeka i sira provodilo se na tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva na istarskom području. Uzorci mlijeka i svježeg sira prikupljeni su nultog dana, dok su uzorci sira uzorkovani tijekom 30., 60., 90. i 120. dana zrenja. Ukupno je izolirano 200 izolata mezofilnih i termofilnih laktobacila iz uzoraka mlijeka i sira tijekom zrenja. Svi odabrani izolati izrasli na selektivnom mediju Rogosa bili su gram pozitivni štapići te su detaljno karakterizirani na razini fenotipa i genotipa. Pomoću biokemijkog testa PhenePlate-LB sistema izvršeno je preliminarno grupiranje izolata. Na osnovi različitih usvajanja supstrata PhP sustava, svih 200 izolata svrstano je u 16 skupina. Reprezentativni izolati svake od skupina korišteni su za daljnju genetičku identifikaciju na razini roda i vrste. PCR analizom uz primjenu početnica LbLMA1-rev i R16-1 dokazana je pripadnost rodu Lactobacillus. Kako bi se što preciznije odredila vrsta, svi PCR su produkti sekvencirani. Sekvencijskom analizom 16S rRNA potvrđena je pripadnost sljedećim vrstama: L. brevis, L. casei, L. paracasei, L. plantarum and L. rhamnosus. Prisutnost navedenih vrsta laktobacila u sladu je s brojnim studijama o tradicijskim sirevima pripravljenima iz sirovog mlijeka, a precizno definirani čine bazu za njihovu daljnju tehnološku karakterizaciju i selekciju.

karakterizacija; istarski sir; laktobacili

nije evidentirano

engleski

Characterization of the Lactobacillus community in autochthonous Istrian ewe’s cheese

nije evidentirano

characterisation; Istrian cheese; lactobacilli

nije evidentirano

Podaci o prilogu

78-78.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem

Zagreb:

Podaci o skupu

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

24.10.2010-27.10.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)