Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 490101

Antropološki profil košarkaških sudaca


Rupčić, Tomislav; Matković, Bojan; Knjaz, Damir
Antropološki profil košarkaških sudaca // Hrvatski športskomedicinski vjesnik, 25 (2010), 1; 16-22 (recenziran, članak, znanstveni)


Naslov
Antropološki profil košarkaških sudaca
(Anthropological profile of basketball referees)

Autori
Rupčić, Tomislav ; Matković, Bojan ; Knjaz, Damir

Izvornik
Hrvatski športskomedicinski vjesnik (0354-0766) 25 (2010), 1; 16-22

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
košarka ; suci ; antropološki profil
(basketball ; referees ; anthropological profile)

Sažetak
Košarka je vrlo složena i dinamična sportska aktivnost koju karakteriziraju brze i česte izmjene napadačkih i obrambenih akcija. Kako igrači, tako i košarkaški suci čine sastavni dio košarkaške igre, a njihova uloga u krajnjem ishodu košarkaške utakmice je vrlo značajna, ponekad i presudna. Cilj ovog istraživanja je utvrditi antropološki profil najboljih hrvatskih košarkaških sudaca. Uzorak ispitanika sastojao se od 31 suca koji su se nalazili na A listi sudaca u natjecateljskoj sezoni 2008/2009. Lista sudaca određena je od strane Udruge hrvatskih košarkaških sudaca, a sastavlja se svake godine prema rezultatima suđenja u prethodnoj natjecateljskoj godini. Suci su prosječno imali 33, 35±5, 17 godina i 7, 29±5, 06 godina sudačkog iskustva. Uzorak varijabli bio je sastavljen od morfoloških karakteristika te testova za procjenu motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Obrada podataka izvršena je primjenom programskog paketa STATISTICA for Windows, ver 8. Za svaku varijablu izračunati su osnovni deskriptivni statistički parametri. Na temelju dobivenih vrijednosti postotka tjelesne masti zaključuje se da suci u ovom uzorku ispitanika imaju optimalan sastav tijela. Dobiveni rezultati u motoričkim testovima za procjenu agilnosti i eksplozivne snage tipa sprinta pokazuju da košarkaški suci imaju dobro razvijen motorički prostor s obzirom na dinamičnost košarkaške igre i mehaniku suđenja s tri suca. S obzirom da su košarkaški suci u testovima koji služe za procjenu navedenih motoričkih sposobnosti postigli dobre rezultate, blizu prosječnih vrijednosti rezultata vrhunskih košarkaša, ali u rangu rezultata profesionalne vojske Republike Hrvatske zaključuje se da dobivene vrijednosti mogu poslužiti i kao modelni parametri u daljnjoj kontroli motoričkog prostora s ciljem kvalitetnije kondicijsko - motoričke pripreme sudaca.Suci imaju dobar aerobni kapacitet. Prosječne vrijednosti apsolutnog i relativnog maksimalnog primitka kisika, vrijednosti frekvencije srca i primitka kisika na anaerobnom ventilacijskom pragu uz ventilacijsko - metaboličke pokazatelje odgovaraju vrijednostima koje su karakteristične za sportske aktivnosti u kojima prevladavaju aerobni energetski procesi. Ključno je konstatirati da su svi suci koji su činili ovaj uzorak ispitanika vrlo dobro fizički pripremljeni, odnosno da su zadovoljili visoke kriterije kondicijsko – motoričke pripremljenosti koji su potrebni za suđenje košarkaških utakmica najvišeg nacionalnog ranga.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
KineziologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
034-0000000-3331 - Zdravstvene navike sportskih trenera (Bojan Matković, )
034-0342282-2402 - Znanje o prehrani i prehrambene navike sportaša (Branka Matković, )

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Knjaz (autor)

Avatar Url Bojan Matković (autor)

Avatar Url Tomislav Rupčić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Rupčić, Tomislav; Matković, Bojan; Knjaz, Damir
Antropološki profil košarkaških sudaca // Hrvatski športskomedicinski vjesnik, 25 (2010), 1; 16-22 (recenziran, članak, znanstveni)
Rupčić, T., Matković, B. & Knjaz, D. (2010) Antropološki profil košarkaških sudaca. Hrvatski športskomedicinski vjesnik, 25 (1), 16-22.
@article{article, year = {2010}, pages = {16-22}, keywords = {basketball, referees, anthropological profile}, journal = {Hrvatski \v{s}portskomedicinski vjesnik}, volume = {25}, number = {1}, issn = {0354-0766}, title = {Anthropological profile of basketball referees}, keyword = {basketball, referees, anthropological profile} }