Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 489792

Učimo aktivno slušati (primjer iz interkulturalne zajednice)


Jindra, Ranka; Peko, Anđelka; Varga, Rahaela
Učimo aktivno slušati (primjer iz interkulturalne zajednice) // Obrazovanje za interkulturalizam : zbornik radova = Intercultural Education : proceedings / Peko, Anđelka ; Sablić, Marija ; Jindra, Ranka (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Učiteljski fakultet, Nansen Dijalog Centar, 2010. str. 105-119 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Učimo aktivno slušati (primjer iz interkulturalne zajednice)
(Learning to Listen Actively (an example from intercultural community))

Autori
Jindra, Ranka ; Peko, Anđelka ; Varga, Rahaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Obrazovanje za interkulturalizam : zbornik radova = Intercultural Education : proceedings / Peko, Anđelka ; Sablić, Marija ; Jindra, Ranka - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Učiteljski fakultet, Nansen Dijalog Centar, 2010, 105-119

ISBN
978-953-6965-21-2

Skup
Obrazovanje za interkulturalizam

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 30.09 -01.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Aktivno slušanje; nastavna komunikacija; interkulturalno obrazovanje; interkulturalna zajednica; škola
(Active listening; classroom communication; intercultural education; intercultural community; school)

Sažetak
U komunikaciji kao osnovi ne samo interkulturalnoga obrazovanja već obrazovanja uopće, posebnu važnost ima dio koji uključuje aktivno slušanje. Cilj rada jest ukazati na potrebu razvijanja vještina aktivnog slušanja te razraditi moguće pristupe u razvijanju potrebnih vještina. Rezultati istraživanja nastavne komunikacije ukazuju na još uvijek značajnu verbalnu aktivnost nastavnika, ali ipak uz pozitivnu promjenu, tj. viši udio govora učenika u nastavnom procesu. S obzirom na potrebu da se poboljša komunikacijska klima u suvremenim školama i osposobe svi sudionici odgojno-obrazovnog procesa za suočavanje s interkulturalnim izazovima današnjice, primjenom kvalitativne metode analiziran je projekt koji je za cilj imao poticati slušanje u multikulturalnim zajednicama i zajednički graditi pokidane mostove. Provođen je u lokalnim zajednicama istočne Hrvatske te može poslužiti kao jedna mogućnost u primjeni metoda aktivnoga slušanja. Postignuti pozitivni rezultati ukazuju na višestruku dobrobit primjene vještine aktivnog slušanja. Ovaj rad ukazuje na mogući transfer metoda i postupaka i na školsko obrazovanje. Razvijanjem vještina slušanja možemo mijenjati odnose u školi i to ne samo vršnjačke odnose, već i odnose među kolegama, odnose učenika i učitelja, i odnos škole i roditelja. Učeći iz zajednice o aktivnom slušanju i uvodeći ovakve projekte u institucionalne okvire možemo pridonijeti poboljšanju komunikacije i međuljudskih odnosa u školi. Za ugrađivanje aktivnog slušanja u odgojno–obrazovni sustav potrebno je osposobiti aktivno učiteljstvo kao i buduće učitelje za vještine aktivnog slušanja pomoću kojih će prepoznavati probleme u razredu, obitelji, užoj i široj zajednici. Aktivno slušanje omogućuje uklanjanje stereotipa i predrasuda, kao i primjenu strategija za poboljšanje komunikacijskih vještina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
245-0000000-3613 - Usmjerenost nastave prirode i društva na razine postignuća učenika (Edita Borić, )
245-1221170-1041 - Potreba novog položaja učenika u nastavi i izvan nastave (Anđelka Peko, )

Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovane znanosti, Osijek